Начало ЗА ДОМА Ето как се избира най-сладкият, сочен и ароматен пъпеш!

Ето как се избира най-сладкият, сочен и ароматен пъпеш!

59
Сподели

Изборът на пъпеш, но не само красив, но и вкусен, е истинско умение. Много от нашите читатели не знаят как да направят това и разчитат на мнението на продавача.

Няма обаче нищо сложно в самата проверка на плода – просто трябва внимателно да го погледнете и да го подушите.

Вкусът и ароматът на пъпеш зависи от степента на неговата зрялост, условията на отглеждане и дори от начина на съхранение.

Претеглете в ръката

Време е да преминете към избора на най-узрелия пъпеш измежду тези, които лежат на тезгяха. Един от начините за това е да претегляте плода в дланта си. Ако той е по-лек, отколкото сте очаквали, това означава, че определено нещо не е наред с него, но ако се оказва много по-тежък, отколкото може да си помислите, като визуално оцените размера му, тогава той най-вероятно узрява и натрупва максималното количество захари.

Усещане за опашката

За да проверите зрялостта на пъпеша и да купите най-вкусното, проведете друг тест – леко натиснете пръста си близо до мястото, където плодът е имал дръжка. Корите трябва да са еластични, но не прекалено меки. Ако кора е твърда, като броня, по-добре е да не купувате такъв пъпеш: голяма е вероятността той да е набран  много по-рано, отколкото трябва, и още не е узрял.

Как звучи пъпешът?

Когато купувате, е обичайно да „потупвате“ дини. С пъпеш, ако не знаете кой да вземете, можете да действате по подобен начин – потупвайте го отстрани с длан и слушайте звука. Той трябва да е глух – това показва, че плодът е сочен и узрял.

Проверка на миризмата

И накрая, трябва да помиришете пъпеша. Желателно е близо до дръжката, защото именно от това място плодът започва да гние. Ако усетите неприятна или твърде сладка миризма, това означава, че процесът на гниене вече е започнал. Отсъствието на какъвто и да е аромат е знак за незрялост. И ако попаднете на екземпляр със сладка вкусна миризма (възможно с нотки на ванилия, ананас, мед), купувайте.

Пукнатини по кората – норма?

Лекарите не препоръчват да купувате плодове с увредена кожа: опасни микроорганизми (салмонела, ешерихия коли и др.) влизат през пукнатини и наранявания. Допустими са само малки зараснали драскотини.

Колкото по-малък, толкова по-вкусен?

Няма пряка зависимост между вкуса и размера на пъпешите от същия сорт. Ако обаче узреят в условия на липса на топлина и слънчева светлина, малките плодове ще бъдат по-сладки от големите.

Сега знаете как да изберете правилния пъпеш, така че да се окаже сладък, сочен и ароматен. Не се доверявайте на продавача – за да се насладите напълно на подаръците на лятото, проверете сами пъпеша.

 

Източник: За жената