Начало ЗДРАВЕ Пъпешът може да бъде много опасен за тези хора!

Пъпешът може да бъде много опасен за тези хора!

280
Сподели

Диетоложката Елена Соломатина посочи няколко групи хора, на които не се препоръчва да ядат пъпеш. Пъпешът не трябва да се дава на деца под две години, защото може да причини стомашно разстройство, съветва експертът.

Освен това трябва да се избягва при заболявания на стомашно-чревния тракт и захарен диабет.

Пъпешите са с високо съдържание на нитрати, които могат да се отличат по твърдите им вени. „Нитратните“ плодове са опасни за деца, възрастни хора, хора с хронични заболявания, бременни жени и кърмачки.

„Нитратите в тялото се превръщат в нитрити“, обясни Саломатина.

Те блокират хемоглобина, той преминава в неактивна форма, тъканите спират да дишат. Метаболизмът е нарушен.

В същото време тя отбелязва, че пъпешите имат много полезни свойства.

Пъпешната каша съдържа калций, калий и магнезий. Прочиства организма, помага му да се възстанови от интоксикация или разстройство. Пъпешът премахва солите на тежките метали.

Калият укрепва сърдечния мускул, премахва излишната течност от тялото и премахва подуването. Калцият укрепва костите, зъбите, лекува косата и ноктите. Магнезият успокоява нервите и разширява кръвоносните съдове. Фолиевата киселина, на която пъпешите са богати, е полезна за жените и децата.

Той защитава нервната система, а също така неутрализира действието на хомоцистеин в организма, което в излишък води до възпалителни процеси.

Калотеноидите на пъпеша подобряват зрението/ zdrave.to