Начало ЗА ДОМА Как да си изперем обувките в пералнята без да ги повредим

Как да си изперем обувките в пералнята без да ги повредим

218
Сподели

Днес е трудно да си представите живота си без пералня . Съвременните модели са способни на чудеса. Достатъчно е да заредите прането и след 1-2 часа всичко е като ново.

Вярно е, че хората все още са скептични относно измиването на някои предмети от гардероба на пишеща машина. Затова проведохме няколко експеримента върху стари неща и сега знаем как да перем обувките в пералня.

За да постигнете желания резултат, достатъчно е да разберете кои обувки могат да се перат и в какъв режим. Производителите съветват да не се излагат продуктите им  на толкова интензивно пране.

И страховете им са оправдани, най-малката грешка може да ви струва чифт любими маратонки. Но ако ви е писнало ръчно да изтривате мръсотията от обувките си, с правилния подход пералнята ще го направи вместо вас.

Как правилно да перете обувките си

Първо, трябва да запомните две неща:

Обувките с текстилна горна част, като маратонки или балетки, не се страхуват от пране. Освен това обикновеният прах ще се справи с тази задача. За да перете кожени изделия трябва да се запасите със специални продукти. Ефектът ще бъде много по-добър, ако водата е омекотена. Подходящи са както химически, така и народни средства.

Подготовка на обувки за пране

 

Преди да изпратите обувките си към машината, проверете ги за повреди . Ако откриете дори малки дефекти, тогава е по-добре да се въздържате от пране в пералня. В такива случаи може да навредите само

Ако всичко е наред с обувките, подгответе ги за по-нататъшно пране:

почистете подметките от камъните, които могат да заседнат там, и измийте добре; уверете се, че всички катарами са затворени; извадете стелките и връзките, измийте ги отделно.

Режим на пране

Перете всеки чифт поотделно. Голям брой обувки могат да повредят вътрешността на машината. Избягвайте центруфигирането. Силното въртене и вибрациите могат да накарат тежката и твърда подметка да счупи стъклото. И барабанът на пералната машина ще се деформира.

Производителите са задали режим „Обувки“ в новите модели оборудване. Ако нямате такъв, използвайте Деликатно измиване . Температурата не трябва да надвишава 30 градуса. Поставете обувките си в специална чанта или стара калъфка за безопасност.

Сушене на обувки след пералня

Забравете веднъж завинаги да изсушите обувките си на горещ радиатор или нагревател. На пръв поглед тези методи изглежда логичен. Но високата температура деформира обувките . Най-добре е да го поставите на балкона. А през зимата оставете в добре проветриво помещение.

Както можете да видите, ако следвате прости правила, тогава няма да има проблеми с измиването на обувките ви в пералнята . Чифт маратонки или ботуши ще върнат свежестта и ще изглеждат като нови.

 

Източник: За жената