Начало ЗА ДОМА 8 предмета, които никога не трябва да мием в съдомиялната, за да...

8 предмета, които никога не трябва да мием в съдомиялната, за да не съсипем и нея, и здравето си:

192
Сподели

Повечето от нас не могат да си представят ежедневието в кухнята без най-добрия помощник на домакинята – съдомиялната машина !

Безспорно тя е изобретението на миналия век, да не говорим колко време, нерви и средства може да ни спести.

Ако обаче имате навика да бутате всичко вътре, след като сте приключили с вечерята, по-добре прочетете редовете по-долу.

Оказва се, че има  няколко продукти и прибори , които по никакъв начин не бива да попадат в съдомиялната . Някои от тях могат сериозно да съсипят здравето ви и да ви докарат опасни болести! Ето 8 предмета, забранени за съдомиялната машина:

Преса за чесън и сито

сито

Тези кухненски принадлежности не са лесни за измиване.

Изкушението да прехвърлите тази работа на съдомиялна машина е огромно, но, уви, това все пак трябва да се извършина ръка.

Частиците чесън са така слепени към дупките на пресата, че няма как съдимиялната да се справи с почистването й.

Със ситото ситуацията е още по-лоша. Брашното например се превръща в лепкава смес, която запушва малките дупки. И не само. Тези остатъци от храна може само да навредят на вашата съдимиялна.

Кухненски ножове

кухненски нож

Качественият нож не е евтино удоволствие. И ако вече сте похарчили не малка сума пари за закупуването на такъв важен елемент за всеки кулинарен гуру, внимавайте добре.

Под въздействието на абразивни препарати, ножовете бързо губят остротата си.

Антични кухненски съдове

стар сервиз

Ако цените останалите от баба ви кухненски съдове и искате да ги съхраните, то никога не ги пъхайте в миялната машина. Те са направени във време, когато миенето с помощта на такъв уред дори не е било планирано. Керамиката е много различна от съвременната и рискувате да я повредите. Задължително мийте тези съдове само ръчно.

Пластмасови купи

пластмаса в съдомиялна

Въпреки широко разпространеното мнение, не всички пластмасови съдове могат да се мият в съдомиялна машина.

От температурата и химикалите на препаратите физичните свойства на пластмасата могат да се променят и да станат много по-вредни. Винаги мийте пластмасовите кутии и купи на ръка.

Дървени лъжици и дъски

дървена дъска

Всички предмети, изработени от естествена дървесина, не понасят продължителен контакт с вода. Дъските за рязане, шпатулите и дървените лъжиците не са изключение.

Тези кухненски аксесоари е редно да се мият ръчно. Ако те престоят в миялната, то по-лесно ще се повредят, спукат или започнат да гният.

Купи за животни

Това е често срещана грешка, която се прави от собствениците на домашни любимци. Ако не искате да донесете неприятности на здравето си, никога не слагайте купичките на любимците си в съдомиялната.

Проучванията показват, че повече от 60% от купите, предназначени за хранене на домашни любимци, са заразени със салмонела.

Бактерията издържа стандартен цикъл на миене в съдомиялна машина с лекота. Освен това, тя оцелява в много гореща вода, разпространявайки се през отделенията на устройството и заразявайки всичко, което е там.

Кухненски прибори с незалепващо покритие

тефлонов тиган

С изобретяването на незалепващи съдове за готвене, много домакини почувстваха облекчение. На практика обаче те се оказа много капризни за почистване.

Най-горният слой, осигуряващ основните си свойства, не понася грубото въздействие на твърди четки, абразивни препарати и прибори за хранене.

Както показва практиката, високите температури в съдомиялната машина постепенно унищожават покритието, така че производителите препоръчват ръчно измиване на тези съдове.

Алуминий и мед

Съдовете от тези два метала не могат да издържат интензивно измиване в съдомиялната машина. Полираните повърхности губят блясъка си. На чиниите има драскотини и петна, които трудно се отстраняват.

 

Източник: Блиц