Начало ВЕСТИ Откриха документ от залавянето на Левски, който може да преобърне историята

Откриха документ от залавянето на Левски, който може да преобърне историята

1266
Сподели

Уникален документ от залавянето на Васил Левски е бил открит в масивите на Османския архив, съобщават от музея на Апостола в Карлово. Това е първият автентичен документ за залавянето на Апостола, пише „Трафик“.

В края на м. ноември в масивите на Османския архив в Истанбул беше открита телеграма от мютесарифа в Търново Али бей до Великото везирство, изпратена на 28 декември 1872 г., с която той докладва за залавянето на Васил Левски в Къкрина.

Това е първият автентичен документ за залавянето на Апостола, произхождащ от османската администрация, който става известен за изследователи и читатели.

Текстът на шифрованата телеграма, както и други публикувани неотдавна документи, потвърждава също, че Васил Левски е известен за властите „в качеството на ръководител на цялата революционна организация, разкрита по време на съдебния процес в София, и от три-четири години подбудител и подстрекател на бунтове и смут“ много преди

Арабаконашкия обир и последвалите разкрития от страна на заловените комитетски дейци по време на разпитите – според документа „от седем-осем месеца насам“. Телеграмата е издирена от уредника в музея Виктор Комбов и в превод на проф. Орлин Събев е публикувана вече в новото допълнено и преработено издание на сборника „ЛЕВСКИ ПРЕД СЪДА НА ПОРТАТА“, излязъл преди Коледа.

 

Източник: Блиц