Начало ЗДРАВЕ Колко чаши кафе на ден са от полза за вашето здраве

Колко чаши кафе на ден са от полза за вашето здраве

47
Сподели

През 17 век пиенето на кафе се наказва със смърт. Тогава се е вярвало, чето води до промени в ума.

За щастие сега можем да пием толкова кафе, колкото искаме, а разнообразието от съединения, които съдържа, е доказано, че е от  полза за здравето ни. Но все още има много дискусии за това колко кафе е безопасно да се пие през деня.

Ние решихме да разберем колко чаши от любимата ни напитка са полезни за тялото ни и колко е твърде много. И сме ви подготвили бонус в края на статията, който можете да проверите.

Точното количество кафе е от полза за сърцето ви.

Група  учени от Германия са открили, че кофеинът кара клетките в кръвоносните ни съдове да реагират по определен начин. Подобрява начина на работа на тези клетки и ги кара да се представят като по-младите. Изследователите вярват, че оптималното количество кафе, от което се нуждаем, за да поддържаме сърцето по-младо за по-дълго време, е  4 чаши на ден.

 

Пиещите кафе живеят по-дълго.

През годините изследователите забелязват, че редовното пиене на кафе е по-малко вероятно да бъде засегнато от различни здравословни състояния. Списъкът включва сърдечни заболявания, инсулти, наранявания, респираторни заболявания, инфекции и диабет. Масово проучване на 400 000 души в САЩ установи, че хората, които пият кафе ежедневно, са по-малко склонни да умрат от каквато и да е причина, отколкото хората, които намаляват кофеина.

 

Но не прекалявайте.

Ако обаче често консумирате половин дузина чаши или повече, кантарът започва да се движи към риск. Хората, които редовно пият твърде много кафе, може да се подготвят за някои здравословни усложнения. Пиенето на повече от 6 чаши еспресо всеки ден може да увеличи риска от сърдечни заболявания с до 22%, според  проучване .

 

Какво прави вашето кафе нездравословно

Ако пиете повече от 6 чаши кафе на ден, не само кофеинът може да бъде вреден за вашето здраве. Много любители на кафе зареждат напитките си със захар и сметана, които добавят калории и мазнини, което от своя страна може да доведе до потенциални здравословни проблеми. Въпреки че е вярно, че точното количество черно кафе намалява риска от диабет, добавянето на подсладители, сметана и ароматизатори може да повиши нивата на кръвната захар.

 

Бонус: Как да измервате приема на кофеин

Кафето не е единственият източник на кофеин. Може да се намери и в чая и някои други храни . Можете да използвате онлайн калкулатори на кофеин, за да разберете колко от този стимулант консумирате ежедневно.

 

Източник: За жената