Начало КЛЮКАРНИК Защо Гордън Рамзи не се докосва до храна в самолета

Защо Гордън Рамзи не се докосва до храна в самолета

249
Сподели

Ако се чудите дали следващата ви почивка да е в рамките на страната или пък да се отправите до екзотична дестинация с дълъг полет, когато това отново стане възможно, следващата информация може да ви помогне да вземете решение.

Това е истината за храната, която сервират в самолетите.

От начина, по който се съхраняват течностите до това колко дълго ястията се съхраняват преди да ги изядете, малките детайли са достатъчни, за да ви откажат да се храните във въздуха завинаги.

Дори и световноизвестният шеф Гордън Рамзи, който притежава ресторант на летище „Хийтроу“, наречен “Plane food” („самолетна храна“), и е консултирал Singapore Airlines за техните ястия на борда, не иска да се докосва до тези неща.

„Няма ши*ан начин да ям в самолет. Работил съм за авиокомпании 10 години и знам къде е била тази храна, къде отива и колко време престояла преди да бъде качена в самолета“, каза той преди време, цитиран от „Сън“.

Какво всъщност има в храната ви на борда и как се е озовало там?

Самолетната храна се съхранява до три дни преди да се сервира

Ястията, сервирани в самолетите, са създадени от кулинарни панели от самите авиолинии, но се правят от големи външни кетъринг компании, които приготвят храната в големи пластмасови съдове при определени условия в големи халета близо до летищата.

Такава компания е Gate Gourmet, която прави храната за 33 от най-големите световни авиолинии.

Храната, която се намира на полета, почти сигурно не е била сготвена същия ден. Замразените ястия, които по закон могат да бъдат съхранявани охладени до пет дни, се качват на борда и се претоплят от салонния екипаж.

Евтините прибори развалят вкуса

Има много причини, поради които бизнес и първа класа са по-добри от икономичната, но едва ли сте се замисляли за приборите. Според експерти, пластмасовите ножове и вилици правят вкуса на храната по-лош.

Освен това те може дори да не са нови. Според един доклад от 2010 г., аестралийската авиокомпания Qantas използвала отново еднократните прибори до 30 пъти преди да ги изхвърли.

Най-елементарните ястия имат по-добър вкус

Това е може би единствената стратегия за поръчване на храна на борда – винаги избирайте къри или яхния. Не само, че тези неща не могат да прегорят, но и вкусът им е много по-добър във въздуха.

Според експертите, пастата, пилешките гърди и всичко препържено не издържа на голямото налягане в салона, а освен това са и много трудни за претопляне.

Храната ще е безвкусна, независимо какво избирате

Вкусовите ви рецептори се променят на 9 000 метра височина. Това е причината доматеният сок да е толкова вкусен, а всяка друга напитка да е просто ужасна. Същото важи и за храната. Ястията ще са много безвкусни, независимо от допълнителните подправки, с които кетъринг компаниите се опитват да компенсират.

Никога не пийте чай или кафе

Това е желязно правило при летенето, което спазват дори и стюардесите.

 

Източник: pochivka.blitz.bg!