Начало ВЕСТИ Ген. Мутафчийски-Заболяваемостта може да скочи в пъти повече отколкото е сега

Ген. Мутафчийски-Заболяваемостта може да скочи в пъти повече отколкото е сега

188
Сподели

В момента в България 10 души заразяват между 5 и 6 души, а в Англия 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи в Европа.

Не се знае кога ще стигне до България. Това заяви доц. Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в Министерски съвет.

„Тази вечер и на предстоящото заседание с колегите от европейските страни това ще е един от основните въпроси, които ще се обсъждат“, уточни той. „Ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, ще се сблъскаме с това, което се случва в Англия заради новия щам“, категоричен бе доц. Кунчев. Ако британският вариант на коронавируса започне да доминира у нас, заболеваемостта и смъртността ще нараснат седем пъти.

Това предупреди и председателят на НОЩ ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на щаба в Министерски съвет. Новият вариант на вируса още не е доказано тук, но той може да доведе до пренапрягане на здравната система, каза още шефът на НОЩ.  Ако имаше вариант, който дава 50% по-голяма смъртност, то тя щеше да се увеличи много повече от един път. Ако има щам, който дава по-голяма заразност с 50% , смъртността се увеличава няколко пъти. Това е така защото се изчерпва ресурсът в лечебните заведения, обясни той.

Шефът на НОЩ разкри кога е бил пикът на заразени и починали от Covid-19 у нас: „По отношение заболеваемостта на 100 000 души население – на 1 октомври те са били 35. На 23 ноември достигаме пика с 667 на 100 000. След това постепенно започва спад на заболеваемостта. Вчера тя беше 108 на 100 000 на 14-дневна база. Тоест, изходното ниво – 35 души на 1 октомври, е три пъти по-ниско от настоящото“.

С твърдост на мерките около 65% по скалата на Оксфорд очаквахме това да се случи между втората-третата седмица след затягането на мерките, но отчетливите резултати дойдоха след четири седмици, добави шефът на НОЩ. На 1 октомври имахме 1,2 на 100 000 души починали, на 14-дневна база. Сега сме с 10.2 на 100 000. Върхът е бил на 8 декември с 27,2 на 100 000 души. Смъртността започна да спада 16 дни след върховия пик на заболеваемостта. „В момента заболеваемостта в сравнение с 1 октомври е три пъти по-висока, а смъртността – 9 пъти по висока. Репродуктовното число, измерено към вчерашна дата, е 0,79.

Ако имаме новия вариант на коронавируса всичко това ще се умножи по седем пъти. Но заради изчерпване на здравния ресурс загубите неминуемо ще бъдат по-тежки“, прогнозира ген. Венцислав Мутафчийски.

Внимателно трябва да се говори кога и какво трябва да се разхлабва, предупреди той. Шефът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов уточни: „Т.нар. английски щам смятаме, че вече е на територията на България.

Трябва да сме много по-внимателни и да се спазват много сериозно мерките“. Здравният министър проф. Костадин Ангелов от своя страна добави: „На всички е ясно, че надеждата е във ваксините. За всички утвърдени до момента ваксини в ЕС – фирмите правят достъпни публикациите, че те влияят на новия щам“.

 

Източник: За жената