Начало ЗДРАВЕ Как да проверим сами здравето и силата на сърцето си за няма...

Как да проверим сами здравето и силата на сърцето си за няма и 5 минути:

88
Сподели

Сърцето е уникален орган. Той не прекъсва работата си и за минута – от раждането на човек чак до смъртта.

Ако сърцето ви започне да бие по-учестено или се притеснявате, че нещо не е наред, има лесен начин у дома да проверите как работи. Това не изисква никакви специални устройства или апарати.

Сърдечно-съдовите заболявания са сред мрачните водещи причини за смърт на планетата Земя. Това се дължи на ритъма на живота, постоянния стрес, който хората изпитват.

Психологически натиск, липса на сън, умора, продължително работно време пред компютъра и липса на физическа активност увреждат сърцето. Ситуацията се влошава и от нездравословна диета, включваща бързи, мазни и пикантни храни.

сърдечен ритъм

Как да проверите здравето на сърцето си?

Ако започнете да усещате предупредителните сигнали, които тялото ви изпраща и искате да сте сигурни, че всичко е наред със сърцето ви, има лесен и бърз начин да го проверите сами .

Може би смятате, че редовният стрес на работното място или семейният ви живот оказва негативно влияние върху здравето ви, или може би старостта е проблемът? Вероятно трябва да проверите сърцето си в този случай.

Може да се каже, че човешкото сърце е силен орган. Не е толкова лесно да го засегнеш. Основният проблем обаче е, че в случай на сърдечна недостатъчност това може да бъде трудно за определяне.

Сърдечната аритмия е един от ключовите параметри. Следователно е необходимо да се започне с измерване на пулса. Тази стъпка веднага ще покаже как работи сърцето.

измерване на пулса

За да проверите това, не ви е необходимо медицинско оборудване или специални медицински умения, а само вашето внимание и 5 минути време.

Лекарите вярват, че измерването на сърдечната честота може дори да спаси живота на човек, така че след като усвоите този метод, ще се почувствате по-спокойни.

Обикновено сърдечната честота се измерва в покой, просто трябва да седнете на стол.

Как да измерим сърдечната честота Трябва да поставите ръката си върху равна повърхност с дланта си нагоре, като едновременно с това повдигнете леко лакът. Поемете дълбоко въздух и издишайте, за да се успокоите. С показалеца и средния пръст на другата ръка внимателно натиснете радиалната вена (в основата на палеца на китката между сухожилието и костта) и пребройте броя на сърдечните удари за 1 минута.

Това е измерване на сърдечната честота. Запишете числото. Следващата стъпка е леко загряване. Изправете се и започнете да правите подскоци за 45 секунди. А сега отново измерете пулса си, но в седнало положение. Запишете числото. Отпуснете се за една минута и измерете пулса си, докато седите. Запишете числото.

Сега ще трябва да направите няколко прости изчисления.

пулс сърце

За целта добавете трите получени числа (сърдечен ритъм в покой, сърдечен ритъм веднага след тренировка и сърдечен ритъм една минута след тренировка) и от полученото количество извадете 200.

След това разделете полученото число на 10. Крайни резултати:

1 – 5 – човек има силно, здраво сърце. Най-вероятно е да следва здравословен начин на живот.

6 -10 – Сърцето работи правилно, но трябва да обърнете внимание на работата му, особено ако общият брой по-скоро клони към 10. Препоръчително е да започнете да живеете здравословно: хранете се правилно, бъдете умерено физически активни, спете достатъчно и се опитайте да не се изнервяте твърде много.

11 – 15 – смята се, че при тези стойности сърцето е „на ръба“. Трябва да се направят промени в начина на живот, за да се предотвратят необратими сърдечни заболявания. Включете във вашата диета: риба, овесени ядки, плодове, тъмен шоколад, ядки, зехтин, червено вино, зелен чай. Умерената физическа активност и достатъчният сън също са важни.

Повече от 15 – трябва незабавно да посетите кардиолог. Въпреки че измерването на сърдечната честота не се счита за валидиран медицински тест, показанията говорят много.

Пулс по възраст при мъже и жени

норма пулс

Пулсът е един от жизненоважните показатели за здравето. Той показва броя на сърдечните удари (удари) за една минута. Пулсът се колебае и е свързан с физическа активност, емоционални реакции и ситуации, в които се намира човек.

Погрижете се за сърцето си, защото то не спира да работи за вас!

 

Източник: За жената