Начало ЗА ДОМА Как да засадим разсад домати на закрито и да си имаме домати...

Как да засадим разсад домати на закрито и да си имаме домати вкъщи

66
Сподели

В тази статия искам да говоря за моя опит с отглеждането на зеленчуци у дома. Може би тази информация ще бъде полезна за начинаещи и тези, които биха искали да опитат да отглеждат зеленчуци у дома.

Освен това, ако имате какво да споделите по тази тема, не се стеснявайте. Чувствайте се свободни да пишете в коментарите.

Първо, трябва да подготвите почвата. Обикновено правя това от есента: земята лежи под покривка в студения двор. Използвам и бутилки от 5 литра. Те са чудесни за отглеждане на домашни зеленчуци. Те са много просторни и могат също така да спестят големи разходи.

След това добавям суперфосфат към размразената пръст, изсипвам я в пластмасови съдове и засявам предварително накиснатите домати. Препоръчвам да покриете посевите с около 5-10 мм пръст. Те също така трябва да се поливат и да се покрият със стреч фолио. То е прозрачно и много тънъко – дори ако бурканът е оставен затворен, разсадът пак няма да се разтегне.

След изгревите на слънцето ги отглеждам до истински лист и след това потапям разсада в нарязани петлитрови бутилки. Така те ще растат известно време, докато цъфтят. След това трябва да добавите малко пръст и да изчакате. След няколко дни плодовете ще започнат да се появяват: доматите ще започнат да растат, когато узреят, могат да бъдат събрани.

Кои сортове е вероятно да дадат реколта? Любимият ми сорт е „Балконно чудо“, със сигурност ще ви зарадва с обилна зеленина. Вярно е, че има един малък недостатък – растенията растат доста високи, над метър. Следователно трябва предварително да разберете как можете да го завържете на прозореца

Преди година се опитах да засадя сорта Бонсай. За да бъда честна, този сорт не ме направи много щастлива. Може би причината се крие в семената с лошо качество, защото моя приятелка има същия сорт, но от друга компания, даде доста прилична реколта. Тази година искам да дам втори шанс на този сорт. „Бонсай“ изглеждта очарователно – ниски храсти, които дават много плодове. Има планове и за закупуване на сорта Аляска, който е много похвален от познати градинари.

Смятам да накисна по три семена от всеки сорт. Ако всички изскочат, ще споделя разсад с моите приятели. В резултат на това трябва да имам около шест корена домати за прозорци, две растения за всеки сорт. Надяваме се, че всички растения ще поникнат и ще имат добра реколта.

В този бизнес няма никъде без личен опит, но историите на други градинари са много полезни. Отглеждате ли зеленчуци у дома?

 

 

Източник: За жената