Начало ВЕСТИ Голям удар на археолозите! Откриха мумии в гробници до Александрия

Голям удар на археолозите! Откриха мумии в гробници до Александрия

29
Сподели

Гробници, изсечени в скалите, бяха открити от археолозите в древния египетски храм Тапосирис Магна на запад от древната столица Александрия. За откритието съобщава екипът от египетски археолози и специалисти от университета в Санто Доминго на Доминиканската република, които провеждат разкопките, предава ТАСС.

По думите на учените, в изсечени в скалите гробници, което е било разпространено още през гръко-римската епоха, са открити погребални камери с лошо запазени мумии.

„Лошото състояние на мумиите подчертава разликата между начина на мумифициране у древните египтяни и в по-късната епоха у гърците и римляните“, казва ръководителя на експедицията Катлин Мартинес.

„Запазени са останки от позлатения материал, с който са били обвити мумиите, също амулети от златно фолио, поставени в устата на мумиите. „Този специален ритуал, обяснява тя, гарантирал, според вярванията, способността на човек да говори в отвъдното пред върховния съдия на мъртвите Озирис“.

Най-голям интерес у учените са предизвикали две мумии със запазени върху тях свитъци и артефакти. „На първата са запазени позлатени украшения с изображения на бога на прераждането и царя на отвъдното Озирис, а челото на втората мумия бе украсено с рога и кобра, а на шията – позлатено колие във формата на глава на сокол, символизиращо богът Хор“, разказва Мартинес.

Тапосирис Магна е село, основано от фараона Птолемей II Филаделф между 280 и 270 г. пр. н.е. Името в превод означава „голямата гробница на Озирис“. По-късно там е издигнат храм в чест на бог Озирис, за който се смята, че е последното убежище на кралица Клеопатра.

Според ръководителя на Александрийския отдел за антики Халед Абу ал-Хамид през последните 10 години археолозите са направили редица открития, които са променили възприятието за храма Тапосирис Магна. „Вътре в храма са намерени монети с името и изображението на Клеопатра VII (69-30 г. пр. Н. Е.), фрагменти от статуи“, казва той. „Разкопките на основната част на храма позволиха да се установи, че той е построен през времето на фараона Птолемей IV Филопатор, управлявал около 222-205 г. пр. н. е.“

 

 

Източник: marica.bg