Начало ЗДРАВЕ Откриха 4 кг киста в корема на 14-годишно момиче

Откриха 4 кг киста в корема на 14-годишно момиче

147
Сподели

Акушер-гинеколозите на УМБАЛ „Пловдив“ диагностицираха огромен тумор на 14-годишно момиче.  Новината съобщиха от здравното заведение. Образуванието, което е с тегло над 4 кг и с размери 65/50 см, е доброкачествено.

Девойката и родителите й търсят помощ в болницата, защото има силни болки в корема и чувства тежест. При прегледа медиците установяват, че коремът е толкова голям, че малката пациентка изглежда като в напреднала бременност.

Направеният скенер установява, че в корема има много голям тумор на единия яйчник, който е избутал останалите органи встрани. Пациентката е преведена за хирургична интервенция в Клиниката по Детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“.

Изследванията там показват, че тийнейджърката има муцинозна киста на яйчника, която е предимно доброкачествен тумор. За него е известно в медицината, че може да достигне големи размери. Те са редки при момичетата преди пубертета, по време на бременност и след менопаузата, като прогнозният пик на разпространението на патологията е от 30 до 50 години. Единствените симптоми са болки в корема и увеличаване на неговия размер, както и кървене.

Според АГ специалистите процесът при пациентката е с 3-4 годишна история. Те посочиха, че подобни случаи са сравнително редки, а съветът им към родителите е да следят оплакванията на децата си и да търсят лекарска помощ, ако забележат нарастване на корема.

В момента има значително завишение на хирургичните гинекологични интервенции в УМБАЛ „Пловдив“ след отмяната на заповедта на здравния министър да не се извършват планови операции във връзка с пандемията от COVID-19.

Днес беше отстранена още една голяма също доброкачествена киста от яйчника на 64-годишна пациентка. Жената е приета с подуване и болки в корема. Изваденото образувание е с дължина 12 см.

 

 

Източник: marica.bg