Начало ЗА ДОМА Знаете ли за какво служат дупките на маратонките и още 11 неща,...

Знаете ли за какво служат дупките на маратонките и още 11 неща, за които дори и не предполагате за какво да използвате

194
Сподели

Има множество неща, които виждаме ежедневно навсякъде около нас, но не знаем за какво всъщност са тези неща.

Ние сме любопитни хора по природа, затова решихме да разкрием тайните на някои от тях – и сме щастливи да споделим откритото с вас!

 

10. Висящата примка на гърба на ризата ви

Има три правдоподобни обяснения за това. Първият е най-очевиден – той е за закачване на ризата. Второто обяснение се свежда до нас от епохата на подвижни яки за ризи и кърпички: може би е било предназначено по някакъв начин да помогне за закрепването на вратовръзка. Третата идея е най-романтичната. Казва се, че студент в американски университет е свалил бримката от ризата си, когато е започнал да се среща с момиче, за да покаже, че е взет. От своя страна приятелката му започна да носи шал с емблемата на университета му

 

9. Цилиндърът на захранващия кабел на вашия лаптоп

Почти със сигурност сте забелязали това малко нещо, когато използвате лаптоп. Това малко, но много важно устройство се нарича „феритно топче“. То потиска високочестотния шум в електронните вериги. Дизайнът му е невероятно прост: има вложка, направена от ферит, около която е увит кабелът.

 

8. Малката дупка в прозореца на самолет

Две парчета пластмасово стъкло (perspex) се използват за направата на стъклата на прозорците в самолетите. Само по себе си вътрешното стъкло може потенциално да се счупи поради значителната разлика в налягането между кабината на самолета и отвън. Малкият отвор позволява на въздуха да се движи между кабината и зоната между двете стъкла, като по този начин се изравнява налягането между тях.

 

7. Синята част на вашата гума

Попитайте някого защо на вашата гума има синя част и той вероятно ще каже, че е за премахване на следи от писалки. Но това не е съвсем вярно. Първоначално е била предназначена за премахване на маркировки от дебела хартия. Розовата част често може да остави следи от написаното на хартията, докато синята част обикновено се отървава от всичко. Производителите на гумички скоро установиха, че хората не разбират съвсем истинската му цел и затова започнаха да популяризират използването на синята част на гумата за новооткритата й цел да премахва белезите от писалката. Дори стигнаха дотам, че понякога го етикетираха с изображение на писалка.

 

6. Хоризонталните бутониери на ризата ви

Ето още една загадка, свързана с вашата риза – защо бутониерите за най-горния и долния бутон са хоризонтални, докато всички останали са вертикални? Това води началото си от факта, че бутоните на тези две места е по-вероятно да бъдат отменени. Хоризонталната бутониера прави това по-малко вероятно в сравнение с вертикалното.

 

5. Допълнителните капси на маратонките ви

Малко хора обръщат внимание на допълнителните капси в горната част на маратонките си. И все пак трябва, тъй като всъщност са проектирани с много полезна цел: те са предназначени да фиксират обувките на краката ви и да им попречат да трият глезените ви, докато спортувате. Можете да разберете как да ги използвате в това видео .

Между другото, може да забележите две допълнителни дупки от вътрешната страна на обувките на Converse. Те са предназначени не само да прилепнат добре, но и да добавят вентилация към обувката.

4. Дупката в лъжица за спагети

Дупката в лъжица за спагети е създадена, за да ви позволи да измерите точното количество паста, необходимо за стандартна порция. Вярно е, че някои хора може да ядат повече, а други по-малко, но дупката в лъжицата е идеална за получаване на средното количество спагети, което човек вероятно ще изяде.

 

3. Малкият джоб и нитове на дънките ви

Най-често срещаният отговор за съществуването на малкия джоб е, че той е предназначен да държи контрацепция! Разбира се, малкият джоб на дънките ви може да е подходящ за това и за съхранение на много други неща, но това не беше първоначалната му цел. За първи път се появява на дънките на Левис през далечната 1873 г. и е трябвало да се използва за джобни часовници. И до днес той все още е официално наричан от производителите като „джоб за часовник“.

Що се отнася до нитовете, те играят по-важна роля, отколкото си мислите. Когато се появиха първите чифтове дънки, работниците носеха деним, докато работеха, но физическият труд накара панталоните им да се разпаднат бързо. За щастие решението беше намерено – шипове, укрепващи областите, които са издържали най-много напрежението. Занитите панталони постигнаха огромен успех и тъй като все още ги носим в наши дни, е възможно да си представим колко революционни се оказаха.

 

2. Дупката в горната част на капачката на химикалка

Широко разпространено е мнението, че отворът в горната част на капачките на писалката на химикалките има за цел да позволи на въздуха да тече през белите дробове, ако попадне в гърлото на човек. Това не е съвсем така. Ако нещо се забие в трахеята на някого, това ще доведе до подуване на лигавицата в отговор. Тази празнина помага да се предотврати поглъщането на капачката в мембраната.

 

1. Отпадъците от материал, които се доставят с нови дрехи

Тези остатъци от материал всъщност не са предназначени да бъдат използвани за зашиване на петна по дрехите ви. Те всъщност са предназначени да се перат с прах за пране или белина, за да ви позволят да проверите как новите ви дрехи ще реагират на определени видове пране / различни химикали. Животът ми никога няма да бъде същият, след като знаете това!

 

Източник: За жената