Начало ЗДРАВЕ 7 храни, които вредят на тялото ни, защото ги ядем в неподходящите...

7 храни, които вредят на тялото ни, защото ги ядем в неподходящите часове:

115
Сподели

Яденето на някои храни в определено време е много важно, за да извлечете максимума от тях. Когато се ядат в неподходящо време, тези храни могат да навредят на здравето ни по различни начини.

Например, яденето на банани вечерно време може да ви изложи на риск от кашлица и настинка, докато захарта може да допринесе за допълнително тегло. По-долу сме изброили 7 храни, които ако ядем в неподходящи часове , можем да навредим на здравето си.

1. МЛЯКО

мляко в кана

Най-доброто време за пиене: вечер или през нощта

Експертите казват, че най-доброто време за консумация на мляко би било през нощта или вечер, а не през деня, защото храносмилането му отнема много време и може да се почувствате сънливи. Млякото, изпито предишната вечер, отпуска тялото и позволява на клетките ефективно да усвояват хранителните вещества, докато си почивате.

Най-лошото време за пиене: сутрин

Поради повишената физическа активност сутрин, млякото може да стане трудно смилаемо и да наруши времето за храносмилане.

2. Ориз

бял ориз

Най-доброто време за приемане: през деня

Консумирането на ориз за обяд е най-подходящото време, защото метаболизмът ви е много по-бърз през деня, отколкото през нощта, което ви дава много възможности да консумирате въглехидрати.

Най-лошото време за ядене: вечер

Оризът трябва да се избягва вечер, тъй като е с високо съдържание на нишесте и може да затрудни стомаха през нощта. В допълнение, консумацията на ориз вечер може да доведе до наддаване на тегло, тъй като отнема повече време за смилане, докато тялото ни почива.

3. ИЗВАРА

извара

Най-доброто време за ядене: денем

При консумиране през деня изварата помага за храносмилането и успокоява храносмилателната система. Това е пробиотична храна, която помага за здравето на червата.

Най-лошото време за ядене: вечер

Приемът с изварата вечер е, че консумацията ѝ в късните часове може сериозно да засегне дихателните пътища, да причини настинки и кашлица и да причини образуване на слуз.

4. ЗАХАР

видове захар

Най-доброто време за ядене: сутрин

Сладолед, шоколади и всички храни, които съдържат захар, трябва да се консумират сутрин. Това е така, защото по това време в тялото ни инсулинът се бори по-ефективно със захарта. Освен това сме по-активни през деня, така че тялото ни може да изгаря повече захар през деня.

Най-лошото време за ядене: вечер

Консумирането на захар вечер само ще увеличи телесните мазнини, тъй като физическата активност вечер е ниска.

5. Зелен фасул/бобови растения

зелен фасул

Най-доброто време за ядене: вечер

Бобовите растения и бобът са пълни с диетични фибри. Когато се приемат вечер, те спомагат за храносмилането и понижаването на холестерола. Те също така ви помагат да спите добре.

Най-лошото време за ядене: сутрин

Избягвайте храни като кълнове, леща, боб и др. сутрин или през деня, тъй като това може да увеличи апетита ви и да ви насърчи да ядете повече през целия ден.

6. БАНАНИ

банани узрели

Най-доброто време за ядене: обяд

Бананите са богати на фибри, които помагат на храносмилането. Бананът също има естествени антиациди и помага за облекчаване на киселини. Той също така поддържа високи нива на енергия през целия ден. Това също е чудесно преди тренировка.

Най-лошото време за ядене: вечер

Когато се ядат вечер, бананите увеличават кашлицата и настинките и причиняват образуване на слуз. Тъй като бананите са с високо съдържание на магнезий, това може да причини стомашни проблеми, когато се приемат на гладно вечер.

7. ЯБЪЛКИ

ябълки на дърво

Най-доброто време за ядене: сутрин

Ябълката е богат източник на фибри, наречени пектин, ябълковата кора е особено богата на пектин. Пектинът помага за стабилизиране на чревната функция, предпазва от запек и премахва канцерогените от тялото.

Най-лошото време за ядене: вечер

Ябълките са с високо съдържание на органична киселина. Приети вечер, може да предизвикат киселинен рефлукс поради отделянето на киселини и по този начин да увеличат количеството киселини в стомаха.

 

Източник: За жената