Начало ЗДРАВЕ Всяка болка е свързана с даден орган. Ето за какви проблеми ви...

Всяка болка е свързана с даден орган. Ето за какви проблеми ви алармира тялото ви

197
Сподели

Често се случва да можем само да гадаем какво не е наред с тялото ни, когато нещо започне да боли.

Ние решихме да разберем какъв вид болка е свързана с всеки орган. Моля, имайте предвид обаче, че тази информация е от уводен вид и не трябва да се приема като стриктно ръководство.

 

Сърце

Ако нещо не е наред със сърцето, човек чувства компресираща болка в гърдите, която може да се разпространи в лявата ръка, лопатката и част от шията. За разлика от други видове болка, сърдечната болка не е свързана с движение или дишане.

 

Бъбреци

Болката в бъбреците понякога може да бъде объркана с обикновено болки в гърба. Разликата е, че болката в бъбреците е по-дълбока под ребрата , докато мускулната болка обикновено е по-ниска.

Болката в бъбреците може да се придвижва и до краката.

 

Тънко черво

Проблемите с тънките черва обикновено причиняват болка в областта на пъпа . Ако болката продължава и причинява дискомфорт при сгъване или ходене, не отлагайте посещение на лекар.

 

Дебело черво

Проблемите с този орган обикновено са свързани с болки в долната част на корема, по-близо до дясната страна. Редовният запек също е характерна черта.

 

Бели дробове

Самите дробове не усещат болка поради липса на нервни окончания. Но ако нещо не е наред с тях, може да почувствате тъпа болка в гърдите. Кашлицата и затрудненото дишане също са симптоми на белодробни проблеми.

 

Апендиксът

Апендиксът се намира в долната дясна част на корема, но болката може да засегне цялата област на стомаха или отделните му части.

Болката може да се пренесе и в дясното ви бедро. Други признаци на проблеми с апендикса са гадене, повръщане, треска и запек или диария.

 

Стомах

Стомашните проблеми причиняват болка в средната коремна област над ребрата и могат да се появят на същото ниво в гърба.

Струва си да се отбележи, че болките в стомаха или хранопровода често се бъркат със сърдечни болки. Само лекар може да ви помогне да разберете истината в този случай.

 

Жлъчен мехур и черен дроб

Проблемите с жлъчния мехур и черния дроб могат да причинят болка в горната дясна част на корема. Може да пътува и до същото място отзад.

Проблемите с черния дроб също са свързани с широк спектър от симптоми, като кисел вкус в устата и жълтеница.

 

Панкреас

Проблемите с панкреаса се показват от болка в средната част на горната част на корема. Въпреки това, по-малко интензивна болка може да се пренесе и в целия стомах.

Ако наистина го причинява панкреасът, болката ще се усили, когато легнете по гръб и след хранене.

 

Източник: За жената