Начало ЗА ДОМА Дрехите, които не трябва да слагате в пералнята

Дрехите, които не трябва да слагате в пералнята

63
Сподели

Изглежда, че нищо не може да бъде по-лесно от прането с пералня. Въпреки това дори тази тривиална работа има много повече тънкости, отколкото можете да си представите.

Ние  направихме списък с често срещани грешки при пране, които намаляват трайността на нашите дрехи.

 

1. Прекалено висока температура на водата

Дрехите ще запазят формата и цвета си по-добре и ще се износват по-бавно, ако ги перете при по-ниски температури. Освен това топлата или хладната вода може да се справи с мръсотията също толкова добре, колкото и горещата вода, ако имате добра пералня и препарат. Само неща като спално бельо или кърпи могат да се перат при 90 или 60 градуса за дезинфекция. Всички останали могат да се задоволят с по-ниски температури.

 

2. Зареждане на машината със силно замърсени дрехи

Силно замърсените дрехи трябва да бъдат предварително накиснати, а зацапаните дрехи да бъдат внимателно измити на ръка или обработени с препарат за премахване на петна, преди да ги поставите в пералнята. В противен случай мръсотията може да не се отдели правилно.

Вместо средство за премахване на петна, можете да използвате алтернативни средства . Лимоновият сок е добро почистващо средство при петна от пот; смес от оцет и течен препарат може да премахне следи от трева; винените петна ще изчезнат след нанасяне на смес от вода и сода за хляб в съотношение 3: 1.

 

3. Прекалено много препарат или омекотител

Излишъкът от препарат може да задръсти контейнера за перилен препарат и да причини неприятна миризма, а твърде много омекотител прави дрехите по-лесни за изплакване. Прочетете внимателно дозировките, посочени на опаковката , и не забравяйте да използвате мерителната чашка. Ако вашите неща са наистина мръсни, използвайте режима на предварително пране или изпълнете 2 цикъла.

 

4. Използване на омекотител за всички видове дрехи

Освен че прави тъканта по-кадифена, лененият омекотител улеснява гладенето. Въпреки това, той също така намалява абсорбцията на тъкани с течение на времето, така че по-добре не го използвайте за пране на кърпи, спортни дрехи или други предмети, изработени от микрофибър или еластан.

 

5. Бельо за машинно пране

С автоматично измиване сутиените бързо се разтягат и губят формата си , така че е най-добре да ги перете на ръка. Същото се отнася и за дантелено бельо и бански костюми.

И обратно, найлоновите чорапогащи могат да се перат в машината, ако се спазват няколко прости правила:

Използвайте специален препарат за деликатно пране. Пране при 45 градуса  при ниска скорост. Поставете чорапогащника в специална торбичка за пране. Обърнете чорапогащника отвътре.

 

6. Използване на белина за еластан, ликра или спандекс

Белина с хлорид е доста агресивен агент, който отслабва влакната , така че не бива да се прекалява с нея. Това важи особено за еластан, ликра и спандекс, които бързо ще загубят еластичност, ако се измият с белина. Ето още няколко съвета как да се погрижите за тези неща:

Измийте ги само в хладка вода. Не използвайте омекотител. Не ги сушете в автоматична сушилня. Не ги гладете.

 

7. Пране на деним твърде често

Производителите на дънки имат радикално мнение по този въпрос: те съветват да се откажат напълно от машинното пране, за да запазят цвета по-дълго. Ако не сте готови да следвате тази препоръка, оптималният интервал между 2 пранета е период от 2 до 6 месеца в зависимост от това колко често носите дънките си и от индивидуалните характеристики на тялото си.

 

8. Сушенето е грешно

Неправилното сушене влияе върху дрехите ви също толкова неблагоприятно, колкото и неправилното пране. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете грешки:

Не използвайте автоматично сушене твърде често : това кара вашите неща да се износват и да губят цвят по-бързо. Не го използвайте за сушене на тънки и деликатни тъкани. Не пресушавайте прането – затруднява се гладенето. Не закачайте плетени и вълнени предмети, тъй като те ще загубят формата си. Разстелете ги върху кърпа върху хоризонтална повърхност. Преди да закачите прането, разклатете го, за да предотвратите набръчкване и намачкване.

 

9. Лоша грижа за пералната машина

Мръсотията, остатъците от перилен препарат и всичко, което се натрупва във вътрешността на пералнята с времето, рано или късно ще попадне върху дрехите ви, което ще доведе до лоши миризми и бели петна. За да предотвратите това, следвайте няколко прости правила за поддръжка:

Проветрявайте машината след всяко пране.

Отстранявайте остатъчния препарат от гуменото уплътнение на вратата след всяко измиване.

Изплаквайте редовно контейнера за перилен препарат.

Приблизително веднъж месечно пускайте празна машина с препарат (1 чаена лъжичка) и оцет (4 чаши) за дезинфекция.

 

Източник: За жената