Начало ВЕСТИ Защо Бил Гейтс призова всички да се откажат от телешкото при положение,...

Защо Бил Гейтс призова всички да се откажат от телешкото при положение, че той го яде

404
Сподели

Това не е първият път, когато великите умове на този свят настояват да не се яде този или онзи продукт. По етични, религиозни или екологични причини. Сега вниманието на световните медии е насочено към основателя на Microsoft .

Това е така, защото Бил Гейтс настоява, че премахването на месото е задължително. Той пише за това в книгата си „Как да избегнем климатични бедствия“.

Всички трябва да са чували за глобалното изменение на климата. И най-внимателните го усетиха върху себе си. Температурните показатели и количеството на валежите се променят буквално за едно поколение. Но какво да направя по въпроса? Заслужава ли си да се притеснявате? Нека да разберем.

Бил Гейтс за това защо не можете да ядете месо

„Хората в богатите страни трябва да ядат само изкуствено месо, за да намалят емисиите от животновъдни операции.“

Говорим за онова месо, което толкова обичаме в бургерите. За пържоли, колбаси, и рула и салами. Бил Гейтс подчерта, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се спре производството на телешки продукти . Решението ще бъде да се заменят с месо от зеленчуково и синтетично производство (в лаборатории).

Отначало може да звучи сякаш малко вероятно, ако не и невъзможно. Но не бързайте да правите изводи! В първия раздел на книгата „Решенията, които имаме, и пробивите, от които се нуждаем“, американският предприемач прави повече от обяснение защо е необходимо. Но предлага и решения.

Знаете ли, че лъвският дял от изменението на климата се дължи на животновъдството? Особено заради кравите. Това се дължи на жизнената дейност на говедата. Това е така, защото когато кравите смилат храната си, те отделят метан. Метанът е парников газ, който вреди на атмосферата и в резултат на това на растенията на планетата.

Поради увеличаването на популацията на тези животни, както и спецификата на самото производство, климатичното бедствие вече не изглежда далечно в бъдеще. Тук е разумно да зададем въпроса: какво ще кажете за отработените газове от автомобилите? Дали кравите са проблем дори в сравнение с тях?

 

Ето какво казват цифрите. По отношение на парниковия си потенциал метанът е 28 пъти по-голям от въглеродния диоксид, отделян от автомобилите. Сега нека да разгледаме най-новите данни.

Според официалната статистика на KPC за 2020 г. са произведени около 60 милиона тона говеждо месо. Основните производители са САЩ, Бразилия, Китай и Европейския съюз. Това количество месо може да запълни езерото Тивериада в североизточен Израел, известно като Галилейско море. И то наведнъж. Ето защо е толкова важно да се намали производството и да се замени конвенционалното месо с растително и лабораторно отгледано месо.

Трудността се крие не само в икономически план. Според основателя на Microsoft досега преходът към продукт с различно качество е възможен само за развитите страни. И винаги има въпрос на вкус.

„Можете да свикнете с разликата във вкуса и учените ще я направят още по-добра с времето“, казва Бил Гейтс.

Той прогнозира, че с нарастването на търсенето на растителни и изкуствени меса производителите ще обръщат повече внимание на това. Следните компании придобиват популярност сега: Beyond Meat (набира популярност на украинския и руския пазар), Impossible Foods, Pivot Bio и Memphis Meats.

Климатът се променя все повече и повече, а цените на говеждото месо продължават да растат. Може би новото месо ще бъде решението на много проблеми. И дори да помогне за преодоляване на глада в страните от третия свят. Какво мислиш? Готови ли сте да се откажете от обичайните си ястия?

 

 

Източник: За жената