Начало ВЕСТИ Ето кои две професии взимат най-високи пенсии в Пловдивско

Ето кои две професии взимат най-високи пенсии в Пловдивско

179
Сподели

Две професии получават с 333,14 лв. по-високи пенсии от останалите пенсионери в Пловдивско. Средно по 404,58 лв. взимат възрастните в област Пловдив след излизане в заслужена почивка, а полицаите и военните – 737,72 лв. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт към февруари 2021 г.

Мъжете с пенсия за осигурителен стаж и възраст вземат със 118,65 лв. по-високи пари от жените. Средната пенсия в сектор „Сигурност“ на силния пол достига 755, 93 лв. Жените, които са работили там пък получават пенсия в размер на 492,62 лв.

Причината е, че мъжете са получавали по-високи заплати, а и се пенсионират по-късно от жените. Почти 20 на сто от всички възрастни, които получават над хилядарка в област Пловдив са били под пагон. Тавана от 1440 лв. се взима само от 385 полицаи, пожарникари и военни. Най-многобройна е групата на пенсионерите с високи пенсии в областта на възраст между 65 и 69 г.

Тези, които са с по-ниски пари за старини пък си доработват като се трудят и след излизане в заслужена почивка. През изминалата година средно всеки месец по 134 възрастни от Пловдивско са чакали опашка пред Бюрото по труда и се оглеждат за подходяща позиция. Най-често работели като санитари, шофьори, охранители, преводачи и учители. Оглеждат за професии, близки до тези, които са упражнявали, обясняват експертите на Агенцията по заетостта.

 

Източник: marica.bg