Начало ЗА ДОМА Това растение струва стотинки, но ползите от него са колосални

Това растение струва стотинки, но ползите от него са колосални

29
Сподели

Това непретенциозно растение задължително трябва да присъства в домовете на всички, които искат да дишат чист въздух. То не се отличава с особена красота, не радва с големи ароматни цветове и няма вкусни плодове.

Мнозина обаче са категорични, че е най-полезното стайно растение. И днес ще ви разкажем малко повече за уникалните му свойства.

Става въпрос за хлорофитума. Той може да разкраси интериора, ако си падате по минимализма. Среща се в много училища, детски градини и офиси. И за това си има логично обяснение.

Много китайци вярват, че хлорофитумът има способността да абсорбира отрицателната енергия в дома. Те също са убедени, че подарявайки такова растение на човек, който постоянно работи, могат да му помогнат да насочи вниманието си и към други аспекти на живота.

Японците пък смятат, че хлорофитумът привлича комфорта, уюта и хармонията в къщата.

Това растение наистина е уникално. Мнозина го определят като ​​най-полезното за дихателната система на човека.

Факт е, че листата му имат способността да пречистват напълно въздуха. Те поглъщат вредните вещества и отделят кислород, чийто обем ще бъде достатъчен, за да запълни 2 квадратни метра около саксията.

Дълго време хлорофитумът е бил обект на интензивно проучване от страна на японски учени. В резултат на своите изследвания специалистите са стигнали до редица изненадващи заключения.

Оказало се, че листата му са способни активно да абсорбират изпаренията от изгорения газ, отделяйки в околната среда въздух, щедро обогатен с фитонциди.

Колкото по-добре се грижите за растението, толкова по-чист въздух ще ви дава. Затова не пестете време и усилия за вашия зелен приятел.

Уникалността на хлорофитума се проявява и в това, че той има способността да се бори с вредните микроорганизми, които ежедневно проникват във всеки дом.

Той е идеалното растение за апартаменти, обитавани от хора с белодробни заболявания. Помага и на асматиците да дишат по-лесно.

Голямата полза от хлорофитума се крие във факта, че той е в състояние да овлажнява въздуха в помещението. Това му качество е безценно за всеки, който има дори и незначителни проблеми с белите дробове.

 

Източник: jenata.blitz.bg