Начало ЗА ДОМА ПЕТ правила за гледане на орхидеи, с които цъфтят през цялата година!

ПЕТ правила за гледане на орхидеи, с които цъфтят през цялата година!

152
Сподели

Орхидеите са растения, които могат да са отрупани с цветя през по-голямата част от годината. С подходящи грижи тези растения могат да цъфтят до 7-8 месеца, а някои дори цъфтят целогодишно. Но това става само с подходящи грижи.

За да цъфти орхидеята, трябва временно да намалите поливането, да осигурите температурната разлика между деня и нощта (или просто да преместите цветето на хладно) и да дадете на растението необходимото подхранване.

Но как да удължите красивия период на цъфтеж, така че орхидеята да цъфти почти през цялата година, прочетете за това в тази статия.

Как да удължите цъфтежа на орхидеите?

1 Борна киселина по време на цветообразуване

Първата техника трябва да се започне на етапа на пъпка. Веднага щом забележите, че орхидеята е започнала да образува пъпки, пригответе разтвор на борна киселина: 1 грам борна киселина на 1 литър топла (!) Вода. Растението трябва да се пръска с такъв разтвор веднъж месечно през целия период на цъфтеж (но не повече от шест месеца). Борната киселина стимулира цъфтежа, подобрява пъпките, увеличава интензивността и продължителността на цъфтежа. Доставката на бор е много важна за дълъг и интензивен цъфтеж на растенията.

Между другото, по-добре е да намалите интензивността и многократността на всякакви други подхранвания по време на цъфтежа, така че растението да изразходва енергията си не за усвояването на храненето, а за цъфтежа.

2 Оставете цветето на мира!

По време на периода на цъфтеж строго се препоръчва да не местите движите и дори просто да завъртите цветето около оста си. Орхидеите обикновено не обичат много да се движат и дори да се обръщат спрямо слънцето. Ако разместите цветето, то може да изхвърли пъпките. Поставете го на добре осветено място без течение, оставете го на мира.

3 Осигурете светлина

Между другото, за добре осветено място. По време на периода на цъфтеж е много важно да осигурите на растението добро осветление. Орхидеята трябва да бъде изложена на светлина поне 10 часа. В противен случай развитието на цветоноса ще се забави, цъфтежът ще дойде по-късно, ще бъде кратък и не толкова изобилен. През зимата поставете растението на южния прозорец. През лятото е по-добре да държите орхидеята на западния или източния прозорец, където има много светлина, но лъчите не изгарят през деня.

4 Овлажнявайте въздуха

Орхидеята по принцип не обича сухия въздух и през периода на цъфтеж е особено противопоказан за нея. Поради недостатъчна влага, пъпките ще изсъхнат и ще паднат преждевременно. За да предотвратите това и цъфтежът да продължи по-дълго, пръскайте редовно орхидеята. Особено трябва да обърнете внимание на този момент сега, защото през зимата въздухът в апартаментите е много сух. И не забравяйте да почистите праха от листата!

5 Премахнете изсъхналите цветя

Изсъхналите цветя трябва да бъдат премахнати, така че растението да не губи енергия за тяхното „носене“. Но самата дръжка /цветонос/ не може да бъде премахнат, оставете да престои известно време. Понякога на старата дръжка се появяват нови пъпки. Можете да отрежете дръжката, когато е напълно суха.

 

Източник: За жената