Начало ЗДРАВЕ Правите това с боба преди да го сготвите и няма да имате...

Правите това с боба преди да го сготвите и няма да имате подуване и тежест в корема, както и газове

323
Сподели

Бобът е една от основните храни, които всеки дом трябва да има. В същото време той може да стои с години на рафта в очакване да бъде най-накрая приготвен.

Причината е проста: Бобовите растения , особено грахът и бобът, причиняват подуване и газове . Много хора приемат това за нормално, но причината е, че всичко зависи от подготовката на зърната и реално може да избегнете това

Няма значение какъв цвят е бобът! Ние ще ви кажем как да готвите боб , за да избегнете неприятните странични ефекти и ще ви предоставим някои убедителни доказателства, че този вид бобови растения е просто необходим за тялото ви и доброто здраве

Как да готвя боб правилно

 

Проучванията на Световната здравна организация показват, че процентът на консумация на месо варира около 2-3 пъти седмично. В същото време тялото ни се нуждае от протеини всеки ден. Ползите за здравето на фасула и бобът са, че те са едни от най-богатите на протеини храни, които също съдържат разтворими и неразтворими фибри, пектини, антиоксиданти и минерали (главно фосфор, цинк и калий).

Бобът предотвратява стареенето на тялото, подходящ е за диабетици и повишава ефективността. И също така е отлична основа за обилни ястия : яхнии, супи, салати се приготвят с него и се ядат точно така. Но първо трябва да го подготвите правилно .

 

Причината за дискомфорта в стомаха се крие в олигозахаридите . Тези вещества не се усвояват, но провокират по-активен процес на ферментация и съответно образуване на газове. Не само бобът, но и много други бобови растения съдържат тези компоненти. За щастие те могат лесно да бъдат премахнати преди и по време на готвене. Следвайте нашите инструкции!

Първо накиснете зърната за една нощ . Трябва да престоят поне 8 часа, след което водата трябва да се отцеди, а зърната да се изплакнат обилно.

Изсипете продукта със студена вода и поставете на умерен огън. Дръжте, докато заври , след това отново отцедете течността, изплакнете зърната със студена вода с помощта на гевгир.

Варете зърната до кипене, след това още 15 минути и изцедете водата за последен път. Изплакнете, напълнете наново и сега гответе, докато приготвите ястието си

Като цяло този процес се свежда до инфузия и две смени на водата. Всичко, за да направим бобът възможно най-безвреден и здравословен за стомаха. Посолете го след готвене , след източване на водата. Резен масло ще бъде достатъчен, за да го превърне в пълноценна гарнитура или нещо по-интересно.

Този вид бобови растения може и дори трябва да се комбинира с други зеленчуци , но не се препоръчва да се готви или дори да се смесва с други зеленчуци от неговия сорт

Яхния от боб е друга ярка идея. Факт е, че бобовите растения съдържат много нишесте и затова ястията с много сос понякога просто се нуждаят от подобен сгъстител . Това е много по-добре от добавянето на брашно.

Дори простото готвене може да бъде ключът към успеха! Свойството на бобът е такова, че колкото по-дълго се държи във вода преди готвене, толкова по-нежен ще се окаже за корема ви. Интересен факт : човек може да яде боб дълго време, без да изпитва дискомфорт. Съдържа всички основни хранителни вещества.

 

Източник: За жената