Начало ЗДРАВЕ Биолог: На крачка сме от лекарство, което ще удвои продължителността на живота

Биолог: На крачка сме от лекарство, което ще удвои продължителността на живота

149
Сподели

Британският учен Андрю Стийл е заявил, че научният свят вече е много близо до създаването на лекарство, което е способно да удвои продължителността на живота на човек, съобщават световните издания. Това ще се случи през следващото десетилетие.

Според думите на биолога, в близко бъдеще забавянето на процеса на стареене ще се превърне в реалност за човечеството. Ученият е подчертал: това не означава, че възрастните хора ще се върнат към младото състояние на организма си.

Стийл смята, че учените ще създадат лекарство, което ще предотврати здравословните проблеми, свързани с възрастовите промени в тялото. Например, артритът, болките в ставите и крехкостта на костите ще изчезнат.

Изследователите скоро ще могат да открият основните причини за заболяванията и да създадат ефективни лекарства. Това значително ще забави процеса на стареене, както и старческите недъзи ще се проявят едва в далечното бъдеще.

Сега учените тестват иновативни разработки, които могат да удължат човешкия живот. Андрю Стийл вярва, че в началото ще бъде много необичайно да срещнеш възрастен човек, който не се оплаква от артрит, сърдечно-съдови заболявания или рак.

В същото време биологът счита, че 150-годишните пенсионери няма да изглеждат като 20-годишни момчета и момичета. Разликите във външния вид със сигурност ще присъстват.

 

Източник: Блиц