Начало ВЕСТИ Тук почти всички са ваксинирани, почти всичко се нормализира

Тук почти всички са ваксинирани, почти всичко се нормализира

2045
Сподели

С 34 000 жители Гибралтар едва ли е пример за другите, но е първото място в Европа, където благодарение на ваксинацията епидемията е преодоляна до голяма степен.

Ресторантите са отворени до късно през нощта и няма положителни тестове за Covid-19.

Тъй като маските вече не трябва да се носят на открито, Саманта Сакраменто постоянно чувства, че е забравила нещо, докато се разхожда по улицата.

„Мисля, че тепърва трябва да се възстановим психологически“, каза министърът на здравеопазването на малкия британски южен нос на Иберийския полуостров.

Забраните за излизане са премахнати, баровете и ресторантите са отворени до 2 часа сутринта, както и преди пандемията. Испанските телевизии посещават Гибралтар и разговарят с хора, които изпитват облекчение.

„Може би скоро ще можем да живеем както преди“, каза една сервитьорка.

Това е в пълен контраст с останалата част от Европа, където мерките се затягат от нарастващия брой нови инфекции.

Гибралтар, с население от 34 000, оглавява пандемията през януари със 172 нови случая на ден. 94 души са загинали в малкия британски отвъдморски район Covid-19.

През последните няколко дни отделението за настаняване в местната болница „Свети Бернар“ е празно и няма позитивни случаи.

Това се дължи не само на предишните строги мерки, но и на почти пълната ваксинация. В допълнение към жителите, повече от десетки хиляди хора, живеещи в Испания, но работещи в Гибралтар и пътуващи всеки ден, са били ваксинирани. В Андалусия, съседен испански регион, ситуацията с коронавируса и ваксинацията далеч не е розова.

Ваксинацията в Гибралтар с ваксини от Великобритания не е голямо логистично предизвикателство – цялата страна обхваща 6,5 квадратни километра. Почти всички се ваксинират за един час, от които само 3% от населението отказва да бъде ваксинирано. В тази област вече функционира един вид паспорти.

Не всичко обаче е както преди. Правителството на Гибралтар играе внимателно, така че маските все още трябва да се носят в магазините.

Наскоро се проведе боксов мач с 500 зрители, напълно ваксинирани и тествани с бърз тест за коронавирус.

 

Източник:  pochivka.blitz.bg