Начало ВЕСТИ Не правете тази глупост с ръчния си багаж – може да не...

Не правете тази глупост с ръчния си багаж – може да не ви пуснат в самолета

194
Сподели

На самолет човек се качва с какви ли не лични принадлежности,с ред които често има електронни устройства.

Цял куп правила трябва да бъдат спазени за качване на ръчния багаж на борда. Чантите се проверяват от ограната на летището и, ако направите една грешка, може да не ви допуснат на борда.

Тази грешка засяга именно електронните устройства, които можете да решите да носите със себе си.

Затова е много важно да спазвате следващото правило.

То гласи, че никога не трябва да пътувате с електронно устройство, на което не му е останала никаква батерия и не може да бъде включено, информира „Дейли Експрес“, позовавайки се на съобщение на британското правителство.

„Уверете се, че електронните ви устройства са заредени преди да потеглите. Ако устройството ви не може да се включи, когато това бъде поискано, може да не бъдете допуснати в самолета“, гласи то.

Авиокомпанията British Airways обяснява по-подробно на сайта си за какво става дума: „Като цяло можете да носите техника и електронни устройства в ръчния или чекирания си багаж, но трябва да следвате специфични инструкции.

Охраната на летището може да ви помоли да включите устройства, захранвани от батерия, като телефони, таблети, електронни четци или лаптопи, за да покажете, че те могат да работят. Ако не можете да направите това, няма да можете да вземете устройството със себе си“.

Ако това се случи, пътуващите от лондонското летище „Хийтроу“ имат две опции, между които могат да избират. Ако много държат да си вземат устройството, могат да си резервират по-късен полет, но трябва да са сигурни, че междувременно ще могат да го заредят. И да са готови да платят такса за промяната на резервацията.

Вторият вариант е да оставят устройството при митнически служител и да си го вземат на връщане или да поискат да им го изпратят до адрес чрез услугата MailandFly.

На други летища е добре да се свържете с отдела за обслужване на клиенти на летището, където да ви посъветват какво можете да предприемете.

„Ако устройството ви не е заредено, молим ви да го сложите в чекирания багаж. Ако го ползвате, уверете се, че няма да го изтощите напълно в първата половина на пътуването си, тъй като пунктовете за зареждане на летищата може да ограничен брой и може да ви трябва адаптер“, съветва още британският превозвач.

Като докажете, че устройството ви може да работи нормално, служителят от охраната ще знае, че в телефона, лаптопа или таблета не са скрити експлозиви на мястото, където стои батерията.

През 2014 г. американската агенция за транспортна безопасноиюст обяви, че няма да разрешава мобилни телефони или други електронни устройства на борда на американски самолети, освен ако пътниците не могат да ги включат по искане на охраната.

Тогава беше решено, че който не може да си включи устройството, няма да бъде допускан на борда на американски самолет. Такъв пътник трябв ад апренасочи полета си дори и ако му е предложена възможността да се откаже от предмета или да го изпрати отделно.

 

 

Източник:  pochivka.blitz.bg