Начало ЗДРАВЕ Кои витамини и кои храни задължително трябва да приемаме след прекаран Ковид

Кои витамини и кои храни задължително трябва да приемаме след прекаран Ковид

687
Сподели

Тялото след covid се нуждае от цялостно възстановяване. И трябва да отделите много време, за да станете напълно силни и оздравяли като преди.

Особено трудно е за тези, които са изправени пред тежка форма, което означава, че те са длъжни да останат под наблюдението на специалисти по време на периода на възстановяване.

И ако възстановяването от леки до умерени форми на covid отнема около 4 седмици, тогава по-тежките случаи ще трябва да се възстановяват от 6 месеца, до една година, и дори повече. Проблемът все още не е напълно проучен и следователно учените и лекарите все още не могат да дадат точни отговори на всички въпроси . Но някои неща вече са ясни.

 

ОРГАНИЗМЪТ ни СЛЕД COVID

Лекарите уверяват, че никой от пациентите, които са се сблъскали с тежка форма на ковид, не е напуснал болницата напълно здрав. Всеки човек има поне лек дискомфорт, който продължава седмици или дори месеци. Това състояние се нарича посткоиден синдром (или просто посткоиден).

Струва си да се изброят най-често срещаните ефекти на covid. Тук можете да назовете безсъние, прекомерна сънливост и постоянна умора, съчетана със слабост и намаляване на общата производителност. Концентрацията може да намалее (трудно е да се концентрирате върху извършването на някаква работа), паметта се влошава.

 

Последиците от covid могат да се проявят в нарушение на кръвното налягане, могат да доведат до появата на аритмии, тахикардия, брадикардия. Ситуацията не е по-добра с дихателната система, защото човек може да изпитва задух и други проблеми с дишането.

Известни са случаи на рязко влошаване на зрението, поява на затруднения със стомашно-чревния тракт. Не е изненадващо, че на фона на горните и други проблеми, както и общ спад в силата, често се развива депресия. Следователно не трябва да бъдете несериозни. И след като човек отново може да комуникира с другите и да напусне къщата, е необходимо да се извърши висококачествена възстановителна дейност.

Цели за възстановяване на тялото

Общата цел е проста – да се върне тялото в състояние „нормално“, доколкото е възможно. Следователно говорим за възстановяване на дихателната система, повишаване на имунитета и подобряване на храносмилането.

Също толкова важно е да възстановите нормалния режим на сън, да нормализирате кръвното налягане и да стабилизирате сърдечната честота. Също така трябва да сведете до минимум влошаването на зрението или дори да го възстановите напълно, а също така да увеличите собственото си представяне и да нормализирате психичното си състояние. Колкото по-компетентно е изградена рехабилитацията, толкова по-бързо всичко ще върви гладко.

Какво е необходимо за възстановяване на тялото след covid

Засега медицината няма еднаква програма за възстановителни мерки за всички. Ясно е обаче, че има няколко важни компонента, които трябва да бъдат взети под внимание. Първо, трябва да има балансирана диета без сладкиши, но с изобилие от пресни плодове и зеленчуци.

 

На второ място, трябва да се извършват физически упражнения за укрепване на мускулите, както и за възстановяване на дихателните функции. Спете добре по 7-8 часа на ден и следвайте всички препоръки на лекуващия лекар.

На първо място, експертите съветват аеробни упражнения, които могат да се изпълняват в седнало или дори легнало положение. Насърчава се и упражнението „Велосипед“, където също са натоварени ръцете. Когато изпълнявате някакво упражнение, по-добре е да се ръководите от принципа: по-малко натоварване, но повече повторения.

По-добре е да отложите активните кардио натоварвания. Струва си да започнете с нормална разходка, а по-късно можете да използвате велосипед. И все пак ходенето на чист въздух е най-приемливият и безопасен начин за рехабилитация.

 

Вечер стаята трябва да се проветрена и е по-добре да приключите с храненето два часа преди лягане. Всяка физическа активност трябва да бъде спряна 2-3 часа преди лягане. Чудесно е, ако успеете да се разхождате на чист въздух, преди да си легнете

. За съвременния човек е трудно да се справи без приспособленията на 21 век, но по време на периода на възстановяване на тялото след covid си струва да се сведе до минимум работата с любимия ви смартфон или лаптоп преди лягане. Не бива да носите и джаджи в леглото, защото работата с тях само ще възбуди мозъка, което ще ви попречи да заспите

Ще трябва да се откажем от силните напитки. Работата е там, че с covid атакува сърдечно-съдовата система . Следователно е твърде рисковано да го зареждате допълнително.

 

План за хранене

Правилното хранене е ключът към бързото и успешно възстановяване. Следователно в кошницата за хранителни стоки ще трябва да се обърне специално внимание. Какви микроелементи са необходими тук?

 

Селен

Заради него си струва да добавите към диетата слънчогледови семки, скумрия, херинга, миди, черен дроб или пуешко сърце.

Йод Поглезете се със скариди, пуйка, риба тон, водорасли, треска, сини сливи или пресни ягоди. Цинк

Не забравяйте морски дарове и говеждо месо. Тиквените семки също съдържат много цинк.

 

Мед

Отдайте се на тъмен шоколад или калмари. Този микроелемент се съдържа и в ядките кашу и слънчогледовите семки.

Таурин

Диетата трябва да включва яйца, риба, месо и мляко.

 

Витамини

На първо място, говорим за витамини А (черен дроб, яйца), В12 (черен дроб, риба, морски дарове), D (риба, месо, яйца). Важно е да се храните разнообразно и приятно, тогава храната ще бъде от най-голяма полза.

Отделно отбелязваме, че дори онези хора, които лесно са прекарали ковид, впоследствие се сблъскаха със стрес. Следователно депресивното състояние и преувеличаването на малки ежедневни проблеми е едно от последствията, за които трябва да сте подготвени.

 

Източник: За жената