Начало ВЕСТИ ЦИК пусна списъка на избраните депутати, кои са новите лица

ЦИК пусна списъка на избраните депутати, кои са новите лица

147
Сподели

Централната избирателна комисия обяви избраните депутати в 45-то Народно събрание, съобщава „Монитор“.

ЦИК обяви от кой район кои влизат в новия парламент, но тепърва ще бъде обявено кандидатите в повече от една листа откъде избират да влязат. В неделя трябва да бъде публикуван и окончателният списък на представителите в 45-то Народно събрание.

В случай, че кандидатът не подаде писмено заявление от кой район избира да стане депутат, Комисията ще го обяви за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран.

Пълният списък може да видите ТУК.

Половината от партиите влизат за първи път. Част от новите народни представители са добре запознати с парламентарния живот, съобщава bTV.

Други за първи път ще застанат зад депутатските банки. „Има такъв народ“ – формацията на Слави Трифонов е една от най-новите в регистъра на българските политически партии.

Трифонов и двамата му заместници – Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев ще представляват народа за първи път. Демократична България вкарва в парламента две добре познати лица – ген. Атанас Атанасов, със стаж и в законодателната, и в изпълнителната власт, и Христо Иванов, който беше два пъти министър на правосъдието.

 

При другата нова формация – „Изправи се! Мутри вън!“ – начело са Мая Манолова и Татяна Дончева, които в миналото имат по няколко депутатски мандата зад гърба си.

За разлика от тях Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, протестирали цяло лято пред сградата на Народното събрание, за първи път ще влязат в нея като народни представители. Не всички лидери на „старите“ партии ще видим в парламента.

Председателят на ГЕРБ – Бойко Борисов, както стана ясно, се отказа от депутатското място. Зад банките в Народното събрание обаче вероятно ще застанат 12 негови министри.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще бъде народен представител, в парламента влизат и 9 души от Изпълнителното бюро на социалистите. Мустафа Карадайъ и 16 представители от Централното оперативно бюро на ДПС също ще са депутати.

 

Източник: Блиц