Начало ВКУСНО 6 фатални грешки, заради които козунакът никога няма да ти стане на...

6 фатални грешки, заради които козунакът никога няма да ти стане на конци и да се надуе:

125
Сподели

Ето че Великден е почти на прага ни и дори тези от нас, които изобщо не са на „ти“ с месенето и печенето, тайничко си мечтаят да направят домашен козунак , с който да оберат овациите на близките и фамилията.

Ако досега опитите ви са се увенчавали с провал, то ние знаем много добре защо! Просто има важни моменти, които всички пропускаме или недоглеждаме при месенето на козунаците .

Затова днес решихме да ви изброим всичките тънкости и специфики на козунакоправенето , за да направите тази година перфектния козунак !

Ето 6 фатални грешки , заради които козунакът никога не се надува и не става на конци:

козунак на конци

1. Качеството на продуктите

Когато става въпрос за тази великденска вкусотия, много е важно да не жалете продуктите. В един козунак трябва да има качествени съставки и по много. Не купувайте продуктите, които са на промоция, а заложете на онези, в чиито вкус и качество сте се убедили.

2. Не пресявате брашното

В бързината често пропускаме да пресеем брашното, а дори да го направим, не повтаряме това действие. Това обаче е една от основните грешки, с които стартираме приготвянето на козунаците. От ключова важност е брашното да бъде пресято няколко пъти и по възможност през сито с най-малки дупчици. Това е поредната тънкост, с която да се съобразите.

3. Прекалявате с подправките

Мнозина домакини предпочитат да заложат на познатите подправки, като: ванилия, ром, кардамон, шафран и други. Ако прекалите, рискувате да приглушите вкуса на самото тесто. Така се губи идентичността на великденския козунак и няма да сте удовлетворени от крайния резултат.

4. Консистенцията на тестото

Тук е много важно да месите толкова продължително, колкото е нужно. Тестото не бива да е твърде меко, защото това допринася за неговото „разливане” и козунакът ще е твърде плосък. Не е препоръчително обаче да бъде и прекалено твърдо. Няма да се получи онзи въздушен ефект, който целите.

5. Продуктите не са с еднаква температура

Великденският козунак обича да му е топло и уютно. Погрижете се за това температурата у дома да е около 35 – 40 градуса. Нужно е всеки продукт да бъде предварително затоплен. Няма да ви е много приятно да кулинарствате на толкова високи градуси, но за всяко хубаво нещо се правят жертви.

6. Перфектното тесто се реже с нож

Един от индикаторите, подсказващ, че сте се справили отлично със задачата, е да можете да разрежете тестото с нож, без то да залепва по него. Ако успеете да постигнете този ефект, то значи е имало полза да опишем детайлно всяка една тънкост и да ви помогнем при направата на обичаните от всеки козунаци!

Приятно майсторене!

 

Източник: actualno.com