Начало ВЕСТИ Шедьовър на български архитект се продава за рекордна цена в Австралия (СНИМКИ)

Шедьовър на български архитект се продава за рекордна цена в Австралия (СНИМКИ)

49
Сподели

Един от най-ранните проекти на покойния роден в България архитект Иван Иванов – модерен дом от средата на века в

планината в планината Лоули край австралийския Пърт – излезе на пазара за първи път от три десетилетия, пише местното издание Domein.

Известен като Golowin House, домът с три спални е проектиран през 1959 г. за руско-еврейското семейство Голоуин. Собствената строителна компания на г-н Голоуин – Golowin Bros, която била и избраният строител на Иванов – построила дома.

Иванов, който починал през 1986 г., се превърна в един от най-известните архитекти в Пърт и беше известен със своя бруталистки стил, използването на бетонни блокове и дървен материал и други характеристики на търговската марка, включително футуристични пощенски кутии, проектирани да бъдат част от къщата.

Много от неговите архитектурни шедьоври от 60-те и 70-те години могат да бъдат намерени в различни части на Австралия.

В продължение 31-те години сегашната собственичка Джейн Грей и семейството й с любов наричали Golowin House свой дом, те са похарчили 1 милион долара за ремонти, включително добавяне на нова баня, модернизиране на кухнята и възстановяване на терацовата настилка.

„Тя е построена за строител, така че всичко е толкова стабилно и няма пукнатина в нея след 61 години или каквото и да е било,“ казва г-жа Грей.

Навремето, когато г-жа Грей и съпругът й Пол купили Golowin House, тя и приятел – който бил чертожник на Иванов – обикаляли Пърт и се възхищавали на проектите на архитекта.

„Просто ги се влюбих в тях и мислех, че са невероятни“, казва тя. „Живеех в планината Лоули и видях, че този Иванов е на път да стане хит на пазара, но беше извън моя ценови диапазон, затова направих първата оферта – две трети от продажната цена. Беше малко нахално и година по-късно, когато никой не го искаше … Поставих още една оферта на същата цена и те я приеха.

По това време това беше много немодно и не беше добре гледано. Никога не бях виждала къща толкова красива. Дограмата… беше просто страхотна, така че това ме подтикна да я купя преди 31 години.“

Г-жа Грей казва, че й е тъжно да се сбогува с Golowin House, но е дошъл моментът нов собственик да й се наслади.
„Това е място за хора и радост и смях и е невероятно красиво за живеене“, казва тя.

Домът се продава чрез кампания за оферти. Очаква се продажната цена да е рекордна за Австралия.

 

 

Източник:  pochivka.blitz.bg