Начало ВКУСНО Как да си боядисаме натурално яйцата без излишни и вредни химикали

Как да си боядисаме натурално яйцата без излишни и вредни химикали

72
Сподели

Боядисването на великденски яйца отдавна е красива традиция. Децата много харесват този забавен процес, затова много родители се опитват да го направят още по-интересно.

Съвременните багрила и рисуваните фолиа не позволяват да се насладите напълно на празничния ритуал. Също така предпочитам да използвам старите методи. И днес ще ви кажа как да рисувате яйца с лукови кори .

За повечето хора този метод не е нов. Но го подобрих леко. И за да зарадвам децата си, използвах стара доказана тайна на баба ми. Позволете ми да ви разкрия една малка тайна: запасете се с марля и куп зеленина. И не забравяйте да се обадите на децата, по -забавно е да рисувате яйцата заедно .

Как първоначално да боядисвате яйца с лукови кори

Ето какво ви трябва:

10 яйца;

куп копър парче марля;

конци;

ножици;

клечка за зъби или игла;

120 г лукови люспи;

30 g смляна куркума;

растително масло;

След като всичко е готово, пристъпваме към оцветяване.

Първата стъпка е старателно да измиете яйцата . Поставете ги в купа с топла вода (30-35 градуса), вземете сапун за пране и чиста гъба и разтрийте черупката. Ако опитате, дори надписът ще бъде измит. След това изплакнете яйцата в чиста вода.Откъснете горните листа на копъра (можете да използвате всякакви други зелени растени с красиви листа).

Няма да ви трябват стъблата, защото са твърде грапави за модела. Потопете стрък копър във вряла вода, задръжте за 15 секунди и залепете върху повърхността на яйцето.За да създадете желания модел, изправете залепените заедно листа с клечка за зъби или игла.

По-големите листа ще бъдат по-лесни за работа. Но при копъра чертежът се оказва по- пипкав. Нарежете тензухът на подходящи по размер парчета (трябва да покрива напълно яйцето и още малко). Поставете яйцето в центъра наи го увийте внимателно. Завържете краищата на марлята с конец.

Платът трябва да приляга плътно към черупката.За да приготвите отвара за оцветяване , сложете измитата обвивка в 1,5 литра вода и варете 30 минути, оставете да се охлади. Потопете яйцата в тензух в студена вода. Имайте предвид, че ако водата е гореща, черупката може да се напука.

Поставете тенджерата на огъня, оставете да заври и оставете да къкри 10 минути. За по-наситен цвят оставете яйцата в отварата от люспи за още 5-10 минути. След това прехвърлете багрилата в съд със студена вода.

 Извадете тензуха, отстранете листата и изплакнете добре яйцата под течаща вода. Това е достатъчно, за да боядисате яйцата за празника . Но можете да отидете по-далеч, особено ако цветът ви се струва твърде тъмен.

Допълнително оцветяване на яйца с куркума

Изсипете гореща вода в купа и добавете смляна куркума , разбъркайте добре. Потопете боите в получената течност и оставете за поне 30 минути.

След като изтече времето, извадете яйцата от водата, избършете и измийте с малко растително масло. Това ще направи модела по-изразителен.

По такъв прост начин получихме красиви рисувани великденски яйца . Можете също така да събирате листа заготовки с децата си. Нека да изберат листата, които им харесват най-много. Повярвайте ми, ако правите всичко с любов, тогава обикновените яйца, боядисани с естествени материали, ще дадат шанс на всякакви новомодни техники.

 

Източник: За жената