Начало ВКУСНО Най-големите майсторки си месят козунака в пералня – после е само конци...

Най-големите майсторки си месят козунака в пералня – после е само конци и сладък пух!

214
Сподели

Може би сте чували или чели за този необичаен метод за месене на козунак – козунак в пералнята .

Дори да ви се струва като приказка от 1001 нощ, не го отхвърляйте с лека ръка, защото с тази простичка технология козунаците гарантирано стават на конци и много пухкави.

Както добре знаем, не всеки от нас е добър кулинар и задачата с козунака се оказва не много лесна за изпълнение.

Докато някои успяват да го замесят от воле, то за други си е цял ритуал. И ако все пак имаме желание да приготвим вкусен козунак, то има много лесен вариант.

домашен козунак

Оказва се, че от нас се иска само да забъркаме тестото! А за трудната част можем да разчитаме на пералнята! Да, точно така, на пералнята. Ничии ръце не са в състояние да направят съвършено тесто на конци за толкова кратко време.

За приготвянето на козунак по този метод можем да използвате всяка една рецепта, която пасва на вкуса ни. Когато замесим тестото и стигнем до уморителното му биене в плота, за което се твърди, че трябва да бъде цели сто пъти, изсипваме сместа в здрав найлонов плик и го завързвате много добре.

тесто в плик

За да сме по-сигурни, можем да го сложим в още един плик. След това пъхаме в пералнята, прибавяме няколко хавлиени кърпи (за обиране на ударите) и пускаме на режим центрофугиране.

тесто в центрофуга

Включваме на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличаваме – може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

 

Източник: За жената