Начало ВКУСНО Червени яйца без химия – най-ярките природни бои, с които да ги...

Червени яйца без химия – най-ярките природни бои, с които да ги направите от цикламени до тъмночервени:

393
Сподели

Червеното е най-традиционният цвят, в който боядисваме великденските яйца . То символизира пролятата кръв на Исус Христос, когато е бил разпнат на Разпети Петък.

Първото яйце задължително се боядисва в червено, а останалите – по желание.

Днес съществуват много техники за боядисване и пъстрене на великденски яйца, но повечето включват изкуствени оцветители.

Днес решихме да заложим на естественото и ще ви научим на няколко трика, с които ще си имате най-ярката натурална червена боя за яйца .

Люспи от лук

яйца боядисани с лук

Това е най-старият начин за боядисване на яйца в червено – всичко, което трябва да направите, е да напълните тенджерата с люспи от червен лук, да долеете вода (2 л за 10 яйца), 2 лъжички сол и 1 лъжичка оцет.

Сварете яйцата в тази вода по обичайния начин – щом заврат, ги оставете да се варят максимум 10 минути на умерен огън, след това дръпнете от огъня и оставете яйцата да изстинат напълно във водата. Ако люспите са прекалено тъмни, не ги оставяйте дълго време във водата, за да не станат кафяви.

яйца с лук

Може предварително да украсите яйцата с различни тревички и растения, да ги увиете в тензух или чорапогащник, след което да ги пуснете във водата с лука.

Сок от вишни боядисване на яйца с вишна

Ако искате яйцата да добият впечатляващо интензивен червен цвят, използвайте сок от вишни. Прави се по същия начин като с люспите от лука – пуснете яйцата в тенджера и ги залейте със сок от вишни, добавете малко сол и оцет.

Сварете ги в сока и оставете да се охладят в него.

 

Цвекло

боядисани яйца с цвекло

Още едно великолепно природно багрило. Процедурата е както със сока от вишни – залейте яйцата със сок от цвекло и ги сварете в него. Ако не искате да са много наситено цикламени, а само нежно виолетови, разредете сока с малко вода.

Смлян червен пипер

лъжица червен пипер

Поставете 4 с.л. смлян червен пипер в 1 л вода, добавете малко сол и оцет, и сварете вътре яйцата. Внимавайте да не използвате лют пипер, защото може да попадне в самото яйце.

 

Източник: За жената