Начало ЗДРАВЕ Как да разберем, че имаме дефицит на цинк

Как да разберем, че имаме дефицит на цинк

123
Сподели

Тялото ни постоянно се нуждае от попълване на витамини и други хранителни вещества. Липсата на определена съставка може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Знаем много за калция и магнезия, омега-3 мастните киселини и фосфора.

Но проблемите с костите и загубата на коса често могат да се отдадат на недостиг на мед. Днес искаме да ви разкажа за важността на този елемент и за това кои продукти съдържат мед .

Едно време косата ми започваше да пада ужасно. Смених козметиката си няколко пъти и пих витамини, но резултат нямаше. Тогава реших да посетя специалист. След проверка се оказа, че в тялото има малко мед. Можете да го получите само от определени храни. Тъй като изобилието от микроелементи е доста токсично, не препоръчвам използването на синтетични източници. Нека да разгледаме свойствата на медта .

 

Свойства на медта и какви продукти съдържа тя

Медта е кофактор на група ензими (купроензими), които участват активно в следните процеси:

производство на енергия в клетките; синтез в ставите, косата и кожата; метаболизма на желязото; нормално функциониране на мозъка и нервната система; активно производство на антиоксиданти; производство на меланинов пигмент.

 

Проблеми, причинени от недостиг на мед

 

Кожа . Еластичността на кожата също зависи от медта. Елементът участва активно в производството на колаген и еластин. И благодарение на своите антимикробни свойства, той помага бързо да се елиминират кожните обриви.

Костна тъкан . С възрастта и по време на менопаузата минералната плътност на костите намалява значително. За да поддържате нормалното, опитайте се да приемате необходимото количество минерал ежедневно с храна.

Сърдечно-съдова система . Липсата на мед може да доведе до сериозна патология, при която размерът на сърцето се увеличава. Минералът нормализира нивата на холестерола и намалява риска от инфаркт и инсулт.

Имунитет . Недостигът също ще повлияе на устойчивостта на организма към болести. Медта увеличава секрецията на цитокина IL-2, възстановява броя и функцията на t-лимфоцитите.

Продукти, съдържащи мед

Някои хора наследяват проблеми с метаболизма на медта. За тях добавките са много вредни. Само 1 g от този микроелемент може да причини тежко отравяне. Затова трябва да съставите диетата си по такъв начин, че да включите минерала в естествената му форма в менюто си за деня. Какви храни съдържат мед?

 

черен дроб (200-300 g на седмица ще са достатъчни); морски дарове (особено калмари); зеленчуци с тъмнозелени листа, гъби, авокадо, сушени плодове; ядки; бобови растения; козе сирене; соеви продукти; шоколад, какао; минерална вода.

За да се усвои по-добре медта, трябва да ядете много протеини . Въпреки че някои аминокиселини могат да повлияят на този процес, като хистидин и цистеин. Но глицин, триптофан и метионин ще станат ваши съюзници. Просто се опитайте да промените диетата си, като редувате храни. И се уверете, че 10-20% от целия протеин е колаген .

 

След месец правилно хранене видях резултата. Косата спря да пада , стана по-здрава и по-красива. Но не се опитвайте да се самолекувате. Не забравяйте, че някои от симптомите може да са резултат от други сериозни проблеми. Бъдете здрави!

 

Източник: За жената