Начало ВЕСТИ Проф. Рачев даде прогноза за лятото и кога ще става за море

Проф. Рачев даде прогноза за лятото и кога ще става за море

296
Сподели

Спомняте си в неделя какво време беше. На някои места доближихме рекордите.

Вчера отново измерихме 30 градуса в Гърция, на места имаше и 37 градуса. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV. „Този пренос, който донесе и пясък от Сахара се измества на изток и днес и утре ще ни очаква по-хладно време.

Утре ще имаме доста по-смутно време, но това не означава, че ще се отвори небето, но ще има превалявания“, прогнозира още той. „След това започва едно плавно повишаване на температурите до 13-14 май. Не, че няма да вали, но ще е на отделни места и слабо. Очертава се безвалежно време. Чак към 15-16 май се очаква едно бурно време с повече валежи и гръмотевични бури.

Реките са пълни, защото има силно снеготопене. Вероятността за прогнозата е 60-65% за хубаво пролетно време. По-топличко от нормалното за началото на май и сухо Чака ни море – нашето ли ще бъде или друго ще изберем, или няма да имаме друг избор. Смешно е да се сравнява нашето море с гръцкото и турското. Нашето е уникално, тяхното също.  Картата на Ноа за юни, юли и август показва аномалия на температурите. Нормално лято с повече валежи в западната част на България.

Юни ще е по-смутно с гръмотевични бури, а през юли и август ще е хубаво и топло.  Нашият туристически сезон е по-силен след 24 май. Малко са чуждестранните туристи, а българите са напълнили хотелите в страната, но не по морето. Вече се наблюдават първите плажуващи по южното Черноморие.  Европа се отваря, защото заболяваемостта спада.

 

Източник: За жената