Начало ВЕСТИ Не сте подозирали на кого са кръстени тези 11 държави

Не сте подозирали на кого са кръстени тези 11 държави

132
Сподели

Скорошни проучвания показват, че повечето от всички близо 200 държави по света са кръстени на едно от следните четири неща: народност, географска особеност, описание на посоки и известна или значима личност.

За някои от страните, кръстени на исторически личности, това е доста очевидно.

Показваме ви, обаче, 11 държави, за които е много вероятно да не сте знаели, че носят имената на значими хора:

Боливия

Боливия е кръстена на Симон Боливар – един от най-важните водачи в испанско-американските войни за независимост.

Той е вероятно и единственият човек, дал име на две държави. Официалното име на Венецуела всъщност е Боливарска република Венецуела. Името се появява, когато венецуелският водач Антонио Хосе де Сукре решава да създаде държава в района, тогава познат като Чакрас, вместо да я обедини с Република Перу или Обединените провинции на Рио де ла Плата. С подкрепата на местните Сукре нарекъл новата държава в чест на Боливар, информира The Culture Trip.

Филипините

Испанският изследовател Руи Лопез де Вилалобос кръстил островите Лейте и Самар в чест на испанския крал Филип II през 1542 г. по време на своите експедиции.

Първоначално името се отнасяло само за тези два острова, но впоследствое започнало да покрива всички острови от архипелага. Въпреки че официалното име на Филипините е претърпяло няколко реакции през годините, името на крал Филип винагие било част от него.

Колумбия

Името на Колумбия идва от фамилното име на Христофор Колумб, който е известен като Кристобал Колон на испански. Използвано за пръв път от венецуелския революционер Франсиско де Миранда като препратка към Новия свят, името официално е прието от Република Колумбия през 1819 г.

След като прави няколко промени в името си, страната става Съединени щати на Колумбия през 1863 г. и накрая – Република Колумбия през 1886. Христофор Колумб никога не е стъпвал в Колумбия.

Сейшели

Тази държава, състояща се от 115 острова в Инийския океан, придобива независимост от Обединеното кралство през 1976 г. Преди британското колониално управление, обаче, тя е била контролирана от Франция и кръстена на Жан-Моро дьо Сешел – ковчежник на крал Луи XV.

Ел Салвадор

Ел Салвадор се отличава от всички други страни по това, че е кръстена на самия Исус Христос. Официално именувана “Provincia De Nuestro Señor Jesus Cristo, El Salvador Del Mundo” или Провинция на нашия Господ Исус Христос, Спасителя на света“ през 1524 г. от конкистадора Педро де Алваро.

Необичайно дългото име по-късно е съкратено на Ел Салвадор или Спасителя.

Сейнт Винсент и Гренадини

Карибският остров Сейнт Винсент и Гренадини бил кръстен от Христофор Колумб, който за пръв път го видял на деня на свети Винсент (в православната традиция известен като Свети мъченик Викентий Сарагоски) – 22 януари 1498 г.

Той е светец-покровител на Лисабон и Валенсия и станал мъченик през 304 г.

Сейнт Лусия

Сейнт Лусия е единствената държава в света, кръстена на жена – света Луция. Първите европейски заселници на този карибски остров били французи, които му дали името в чест на мъченицата.

Мавриций

Островната държава Мавриций е носила няколко различни имена през годината. Първо е наречена Дина Ароби през 975 г. от арабски моряци, след това – Чирне и Маскаренас от португалски моряци, и накрая е кръстена Мавриций от холандски моряци през 1598 г.

Носи името на принц Морис ван Насау, който по това време е щатхаутер на Холандската република.

Кирибати

Суверенната държава Кирибати се състои от 33 атола и рифови острови в Тихия океан и става независима от Обединеното кралство през 1979 г. С придобиването на независимост тя приема името Кирибати – местно произношение на името Гилбърт.

Някога островите били наречени Острови Гилбърт на името на британския изследовател Томас Гилбърт, който ги забелязал през 1788 г. при своето картографско пътешествие.

Съединени американски щати

Американският континент за пръв път получил име като такъв през 1507 г. от германския картограф Мартин Валдзеемюлер. Той го кръстил земите от Западното полукълбо „Америките“ на италианския изследовател Америго Веспучи.

Първото записано наименование „Съединени американски щати“ е от 1776 г. в писмо на американския генерал Стивън Мойлан. Въпреки че Веспучи никога не е стъпвал в днешна Америка, страната продължава да носи неговото име.

Маршалови острови

 

Тази островна държава близо до екватора в Тихия океан е кръстена на Джон Маршал – британски изследовател на Тихия океан. Маршал прекарал голяма част от живота си в морето, започвайки като помощник-моряк на 10-годишна възраст.

Той картографирал Маршаловите острови, както и някои от споменатите Острови Гилбърт. Първоначално той ги нарекъл „Веригата на лорд Мългроув“.

 

 

Източник: pochivka.blitz.bg