Начало ЗДРАВЕ Цял живот се къпем неправилно, правим фатална грешка под душа

Цял живот се къпем неправилно, правим фатална грешка под душа

184
Сподели
Beautiful naked young woman is smiling and using shampoo while taking shower in bathroom

За мнозина от нас сутринта започва с хубаво кафе и горещ душ. Това ни зарежда и тонизира за останалата част от деня.

Къпането при всеки може да протече в различна последователност – някои първо слагат шампоан на косата си, а после мият лицето си и продължават надолу към другите части на тялото. Други пък обратното.

Много малко хора знаят обаче, че явно цял живот сме бъркали при взимането на душ и има една част от човешкото тяло, която не трябва да миете през това време. Точно така.. не се шегуваме, а доводите ще ви го докажат.

Много малко хора са наясно, че навикът да си миете лицето под душа може да съсипе лицето ви и здравата му кожа.

Дерматолозите категорично препоръчват да не миете лицето си под душа, а причините за това са няколко. Феновете на дългата баня не е нужно да се притесняват. Естествено, че може да миете лицето си, просто това трябва да става отделно или да спазвате няколко много важни правила, за да не увредите кожата си.

При вземането на душ водата е твърде гореща

Повечето хора взимат горещ душ, особено дамите. Ако използвате обаче мивка, над която просто да измиете лицето си, то вие ще използвате много по-хладка вода.
Американската академия по дерматология препоръчва да миете лицето си само с хладка вода. Тази, която обаче пускате за къпане, обикновено е много по-гореща от допустимото. Тя изсушава изключително много лицето ви.

Освен това високите температури причиняват разширяване на кръвоносните съдове. Да не говорим, че горещата вода разрушава защитния слой на кожата, който я поддържа здрава.

Какво да направите: Ако не можете да се изкъпете, без да измиете лицето си, първо трябва да настроите добре и внимателно температурата на водата. Опитайте се да се изкъпете с по-хладка. Така ще тонизирате повече целия си организъм.

Налягането на водата е твърде силно, при вземането на душ

Когато миете лицето си над мивката, обикновено си помагате с ръце, за да го намокрите. Когато сте под душа обаче струята е насочена директно към лицето ви, а това има пагубни последици.

„Водното налягане често е твърде силно за нежната кожа на лицето. Това може да ви звучи като изключителна дреболия, но всичко е много по-сеериозно отколкото си мислите. Докато правите нещо такова, карате кожата ви да се отпуска и да провисне много по-бързо. „Сякаш умишлено я дърпате надолу“, казва експертът по красота Хана Натансън

Какво да направите: Дръжте лицето си далеч от силна струя вода. Използвайте определена кърпа за ръце и се подсушавайте с потупване.

Прекарвате твърде много време под душа

Американската академия по дерматология твърди, че в идеалния случай човек прекарва под душа между 5 до 10 минути. Когато обаче добавите към това миенето и на лицето, това време се увеличава. Колкото по-дълъг душ си взимате, толкова повече вредите на кожата си.

„Колкото по-дълго се къпете, толкова повече изсушавате кожата на лицето си. Ако обичате да прекарвате повече от 10 минути под душа, то буквално измивате полезните вещества от кожата на лицето си“, казва дерматологът Джъстик Хекстал.

Какво да направите: За някого това ще прозвучи, като „Мисията невъзможна“, но за да поддържате кожата си красива и здрава, трябва да се научите да прекарвате по-малко време под душа. Може да си навиете аларма на телефона и щом я чуете да звуни, да излизате от банята.

Шампоанът и балсамът вредят на кожата на лицето

Когато миете косата си, шампоанът или балсамът често се стичат по лицето ви. Това причинява дразнение на кожата. Дори остатъците от сапун или душ гел могат да имат отрицателен ефект върху кожата на лицето.

„Благодарение на шампоаните киселинно-алкалният баланс на кожата се увеличава, а това води до сухота“, казват експерти.

Какво да направите: Използвайте естествени шампоани без сулфати или парабени. Винаги внимателно отмивайте всички продукти от кожата си.

 

Източник: jenata.blitz.bg