Начало ВЕСТИ Проф. Балтов посочи кога К-19 у нас ще изчезне

Проф. Балтов посочи кога К-19 у нас ще изчезне

167
Сподели

„Показателно е, че зелените коридори имаха своето място и нужда. В „Пирогов“ има големи опашки от желаещи. Имаме достатъчно ваксини – има и избор между ваксините“, това заяви проф. д-р Асен Балтов, д.м. Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Близо 700 хиляди човека у нас нямат платени здравни осигуровки и те могат да минат при нас. Знаете, че ваксината е безплатна и доброволна.

Трябва само да се престрашат“, допълни той и каза какво е било положението със зелените коридори в „Пирогов“ през празничните дни: „Около 10 500 дози направихме. 1/3 са първи дози, а 2/3 са втори“.

„Лично моето мнение е, че тези коридори трябва да продължат. Утре ще има събрание и ще бъде взето решение дали да продължат“, заяви шефът на „Пирогов“ в сутрешния блок на bTV.

„Българка от Испания си е сложила първа доза там, прибрала се е тук, но няма личен лекар – дойде при нас и ние й я сложихме, направихме и сертификата и това е.

Не би трябвало личните лекари да отказват да издават тези сертификати, ако първата ваксина не е сложена при тях. И ние в „Пирогов“ се е случвало да имаме проблеми, но заради слаб интернет да речем. Тогава молим хората да дойдат малко по-късно и си взимат сертификата“, увери шефът на „Пирогов“.

Той говори и за това кога у нас ще има колективен имунитет:

„Ако се направи една качествена организация, то в края на юни мисля, че ще имаме вече колективен имунитет. Тогава ще има и около два милиона и половина с първа, а други два милиона българи с втора доза на ваксината.

Все пак всички трябва да продължаваме да бъдем много отговорни“.

„Третата вълна у нас е на 100% от британския вариант, който се предава много по-лесно и заразен. Ние бяхме отличници що се касае за лечението – не е имало случай на върнат пациент. Направихме максималното“, увери проф. Балтов.

„Ваксината „Пфайзер“ подаде своята заявка за ваксинация на деца. Най-вероятно до края на месеца и „Модерна“ ще подаде такова заявление. Аз лично мисля, че когато има риск и за децата – в момента имаме 4 деца, които са на лечение в „Пирогов“ с К-19, бих препоръчал да се ваксинират и те“, каза още проф. Балтов.

 

Източник: Блиц