Начало КЛЮКАРНИК Ето за какво глобяват в турските сериали

Ето за какво глобяват в турските сериали

44
Сподели

Турските сериали са феномен, завладял почти целия свят. Някои продукции на южната ни съседка стигнаха дори до Меката на сапунките – Южна Америка, но в родната Турция те са обект на изключително строг контрол и цензура.

Турският регулатор за радио и телевизия (RTÜK) годишно събира огромни пари от телевизионните продукции, като ги глобява по всевъзможни причини.

Ето и някои от тях:

Насилие

Малко държави могат да се похвалят с толкова много криминални сериали като Турция. Някои от тях определено прекаляват със сцените на насилие и подлежат на съответното наказание. Най-актуалният пример е „Ямата“. Един от най-гледаните сериали през последните 4 години е сред рекордьорите по глоби. Сред най-шокиращите му сцени е с мъж, който е провесен от таван и бива давен във варел с вода по време на разпит.

Друг редовно санкциониран за насилие сериал беше „Завръщането на Ертуурул“. Историческата драма, разказваща за основаването на Османската империя, често е преминавала границата със сцени на обезглавяване, които мнозина сравняваха с престъпленията на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Правата на жените

Правата на жените са деликатна тема не само в турските сериали, но и в турското общество. Ето защо медийният регулатор не гледа с добро око на насилието над дамите. Сериалът „Ти разкажи, Черно море“, който тотално владееше турската телевизия преди няколко години, шокира мнозина с брутално насилие над жени. В сериала те бяха удряни, душени и пребивани, като още в първия епизод главната героиня се оказва със счупени пръсти.

Един по-невинен сериал като излъчвания в България „Втори шанс“ също е бил глобяван за сцена, в която мъж изхвърля жена си на улицата.

 

Горещи сцени

В турските сериали трудно могат да бъдат видени интимности, тъй като дори една целувка може да доведе до глоба и изрязване на сцени от епизод. Един от най-големите турски хитове „Забраненият плод“ е сред най-критикуваните в родината си, тъй като главната героиня Бихтер има извънбрачна връзка с племенника на съпруга си, а Берен Саат и Къванч Татлъту имат няколко разголени сцени и безброй целувки.

Най-новата жертва на цензура стана сериалът „Почукай на вратата ми“, в който героите на Ханде Ерчел и Керем Бюрсин са голи във вана.

 

Източник: trud.bg