Начало ЗА ДОМА Е това цвете засаждате в градината и забравяте за всички вредители! Белокрилки,...

Е това цвете засаждате в градината и забравяте за всички вредители! Белокрилки, мравки, въшки – не припарват към реколтата ви!

78
Сподели

Първо, нека да поговорим за придружаващо засаждане  Придружаващото засаждане се възползва от силните страни на някои цветя, като ги засажда близо до определени зеленчуци. Някои цветя имат предимства за вашата градина, които надхвърлят красивата им визия. Тези предимства включват:

Помагане при опрашване Осигуряване на местообитание за полезни насекоми Контрол на вредителите Повишаване на производителността на посевите

Вероятно сте чували за цветето Тагетес или известно още като билката Турта. В миналото е било използвано като средство за лечение на половата система при жените. Едва ли обаче знаете, че това цвете успява да отблъсне вредителите от градината.

Тази негова способност се дължи основно на летливото му вещество.

 Растението предпазва зеленчуците от всевъзможни гъбични инфекции. Не е нужно да правите кой знае какво, за да осигурите на плодовете и зеленчуците защита от вредители, било то листни въшки, попови прасета и всякакви други. Нужно е единствено да го засадите като декорация. Колкото повече лехи изградите от него, толкова по-добре за градината ви. Тази билка е верен помощник в земеделието.

Тагетис – защитата от вредители

Ако сте решили да отглеждате домати и краставици и всяка година реколтата не е това, което първоначално сте очаквали, предлагаме ви да направите следното. Посадете цветето около зеленчуците. По този начин ще отблъснете белокрилките, които успешно нанасят редица поражения. Ароматът на цветето е онова, което отблъсква вредителите и не им позволява те да унищожат растителните видове. Много хора залагат на него, когато отглеждат моркови и лук. Растението на позволява на луковата и морковената муха да доближат до зеленчуците и предпазва реколтата.

Благодарение на токсичните вещества, които отделя лековитата билка, микроскопичните кръгли червеи загиват моментално. Те обикновено са виновни за загниването на корените на растенията.

Добре е обаче растението да се засади в почвата, след като вече е цъфнало. Така то повишава плодородието на почвата и я прочиства от вредителите. Билката съвсем не се приема за капризно растение и не се изисква да полагате кой знае какви грижи за отглеждането й. Тя е красива и освен, че ще предпази зеленчуците и плодовете, ще допълни екстериора и ще оцвети дворното пространство. Бъдете с крачка пред вредителите и не им позволявайте да се доберат до екологично чистите плодове и зеленчуци!

 

Източник: За жената