Начало ЗДРАВЕ 5 медицински прегледа, които са задължителни за жената след 40

5 медицински прегледа, които са задължителни за жената след 40

137
Сподели

Всички знаем, че е много по-лесно да се предотврати заболяване, отколкото да се излекува. Повечето хора обаче не мислят за превантивни мерки и са свикнали да търсят помощ от лекар само при спешни случаи.

Това е принципно погрешен подход. Този път нека поговорим за медицинските прегледи , които са задължителни за жени на възраст над 40 години .

С напредване на възрастта нашите органи и системи претърпяват промени, които могат да доведат до предразположение към определени заболявания. Може да се появят и генетични фактори.

Превантивните медицински прегледи са най-добрият начин да контролирате здравето си. Нека да разгледаме 5-те най-важни прегледа , които всяка жена трябва да направи след 40-те.

преглед зряла жена

Скрининг за рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е злокачествено заболяване, което най-често засяга жените на средна възраст. Когато заболяването се открие в 4-ти стадий шансът за оцеляване е само 7,8%. Според статистически доклад на Световната здравна организация 30-50% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез скрининг. Тестът PAP, който открива предракови промени в цервикалния епител, се използва за изследване на рак на маточната шийка. Всички момичета и жени на възраст между 21 и 65 години се съветват да правят това изследване ежегодно или най-малкото на всеки 3 години.

Скрининг за рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-честата форма на злокачествени образувания при жените. Световната здравна организация изчислява, че всяка година има около 1 милион нови случая. Основната причина за заболяването е хормоналният дисбаланс. Ракът на гърдата може да се появи при жени на почти всяка възраст (от 13 до 90 години). Жените над 40-годишна възраст се съветват да правят годишна мамография (рентгенова снимка за откриване на предракови промени). Това може значително да намали вероятността болестта да премине в късен стадий.

жена насред полето

Измерване на кръвното налягане

Измерването на кръвното налягане е често срещана процедура, която всеки трябва да познава. Според съвременните критерии показателите му не трябва да надвишават 120/80. Високото кръвно налягане изисква корекция на начина на живот и стриктни медицински грижи. Артериалната хипертония е един от основните рискови фактори за инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, увреждане на бъбреците и когнитивен спад. Кръвното налягане трябва да се проверява поне веднъж годишно.

Определяне на кръвната глюкоза

Диабетът с право се счита за неинфекциозна епидемия на 21 век (според Световната здравна организация 8-10% от населението на света страда от тази патология). Това е сериозно заболяване, което силно влошава качеството на живот, което води до увреждане и дори смърт. Определянето на гликемия (кръвна глюкоза) позволява диагностицирането на предразположението на човек към диабет или наличието на това заболяване. Този тест трябва да се извършва веднъж годишно. Ако сте изложени на риск от развитие на диабет, трябва да се свържете с вашия ендокринолог и да следвате всички негови препоръки.

жена комфорт

Диагностика на полово предавани болести

Опасността от тези заболявания се крие във факта, че те могат да бъдат безсимптомни за дълго време и след това незабавно да преминат в тежка форма. Те включват сифилис, гонорея, хламидиална инфекция, хепатит В и С и, разбира се, ХИВ инфекция. Всички те имат голямо социално и медицинско значение. Смята се, че повече от 3 милиона души умират всяка година от усложнения, свързани с болести, предавани по полов път. Ако сте сексуално активни, тествайте се веднъж годишно за тези заболявания.

Не забравяйте, че редовните прегледи са ключът към здравословното бъдеще!

ВАЖНО: материалът, представен тук, е само с информационна цел. Винаги се консултирайте с Вашия лекар относно всички въпроси, които може да имате.

 

Източник: За жената