Начало ЗДРАВЕ Проф.Петрова с подробности за индийския щам на COVID 19 – ето как...

Проф.Петрова с подробности за индийския щам на COVID 19 – ето как точно протича:

137
Сподели

След като стана ясно, че България има първия заразен с индийския щам на коронавируса , логично възникна въпросът – по какво се различава той от срещаните досега у нас щамове на Ковид 19.

Отговор ни дава директорът на Института по микробиология към БАН, проф. Пенка Петрова в интервю за bTV.

проф.Пенка Петрова

“ Индийският щам се характеризира с хрема, болки в гърлото и главоболие.

Често се бърка с обикновен грип.“

„За съжаление, опасността е също толкова голяма за всички, които не са ваксинирани, защото състоянието се влошава без да се усетим. Профилът на населението, което се заразява, са по-млади хора и трябва да обърнем внимание на ваксинирането. Те залагат на това, че ще го изкарат и ще се разминат“, допълни тя.

„Най-вероятно лятото ще бъде спокойно и сега е времето да се ваксинираме. Сега е моментът всички да отидат. Според мен се забавихме доста, защото населението загуби интерес към ваксинирането. Ваксинираните са напълно безопасни.

Вече доста време се проточи тази пандемия. Смъртността у нас е двойно по-висока от другите европейски страни. В един момент в нашата страна съществуваше само едно заболяване, а ние имаме много проблеми в здравеопазването, натрупани в годините“, каза още проф. Петрова.

„Продължаваме да работим по българската ваксина с проф. Андрей Чорбанов. Очакваме всеки момент опитите с мишки в Шанхай. Нещата вървят по план“, обясни тя.

„За използване не можем да говорим, защото това може да осъществи само голяма компания. До тук говорим за научен проект, който се надяваме да бъде много успешен“, заключи тя.

 

Източник: Блиц