Начало ЗА ДОМА Пет вида домакински съдове, с които се ТРОВИМ, а всички ги използваме...

Пет вида домакински съдове, с които се ТРОВИМ, а всички ги използваме в кухнята!

142
Сподели

Днес изборът на съдове е просто огромен: за всеки вкус и финансови възможности. Но размерът на портфейла не позволява на всички да купуват висококачествени, скъпи кухненски прибори.

С надеждата да спестят някой лев, мнозина използват евтини домакински съдове за готвене и сервиране от години. Но те са най-голямата опасност за нашето здраве и ще бъдат обсъдени в тази статия.

1. Съдове за готвене с незалепващо покритие

Времената, когато жените предаваха съдове от поколение на поколение, отдавна отминаха. Днес обаче много хора успяват да използват незалепващи тигани в продължение на пет или дори десет години подред.

Разбира се, незалепващият тиган е незаменим във всяка кухня. Но ако любимият тиган е произведен по – рано от 2010 г. , тогава покритието му съдържа перфлуороктанова киселина. Това вещество е опасно за здравето и в момента не се използва в производството на съдове за хранене.

2. Античен порцелан

Сигурен съм, че всеки в кухнята има порцеланов комплект, който е закупен отдавна и може би дори е наследство баба му. Трябва обаче да се съхранява далеч от кухнята, например вътре в бюфета в хола. В ежедневието е по-добре да използвате съвременна посуда. Факт е, че комплектите, използвани през миналия век, включват такива вредни вещества като кадмий и олово, които се отделят при нагряване на съдовете.

3. Алуминиеви съдове за готвене

Евтино – точно това може да се каже за алуминиеви тигани, които се продават за 20 лева на брой. Но не отписвайте опасността, защото при нагряване алуминият се отделя в храната, което изобщо не е полезно за здравето.

4. Пластмасови съдове

Такива съдове ни придружават у дома и в офиса, но обръщате ли внимание на маркировката? Когато купувате следващия, е по-добре да се ръководите от значенията на буквите и цифрите на дъното на съда, а не от принципа „по-добре – по-евтино“.

Тези обозначения са много важни:

PVC или триъгълник с цифрата 3 е знак за опасни прибори, не трябва да го използвате.

PS6 – прибори за съхранение само на студена храна.

PP6 – в такъв съд може да се съхранява храна, загрята до 100 ° C.

Рисунка на вилицата и лъжицата показва, че всяка храна може да се съхранява в контейнера – тя е абсолютно безопасна.

5. Силикон

Истинската домакиня не може без силиконови форми – без тях няма да е възможно да печете кифли, мъфини, пайове. Но те също могат да станат токсични. Силиконовите съдове за печене могат да се нагряват само до 250 ° C. В противен случай структурата на силикона няма да издържи и частиците му ще навлязат в печените изделия.

Надявам се, че тези съвети ще ви помогнат да изберете безопасни съдове за готвене за вашата кухня.

 

Източник: За жената