Начало ВЕСТИ Този остров е магнит за туристи, а заразените там са точно нула

Този остров е магнит за туристи, а заразените там са точно нула

80
Сподели

Малко известният остров Кариаку ще ви плени със своя вулканичен пейзаж и плажове, обградени от корали, които обикновено привличат хиляди хора.

Там цари една особено отпусната атмосфера, което никак не е изненадващо. На Кариаку, както и на съседния остров Пети Мартиник – и двата част от Гренада, още няма нито един регистриран случай на Covid-19, съобщава “Дейли Мейл“.

В нормални години туризмът прави около 40% от икономиката на страната. Заради пандемията, обче, местните хора бяха принудени да се занимават със земеделие и риболов.

Гренада, известна и като Островът на подправките, е основният световен производител на индийско орехче, както и източник на какао и банани.

Пандемията изглежда като нещо много далечно, но все пак се появява в разговорите. Местните хора нямат особено доверие на ваксините. Едва около една пета от гренадците са ваксинирани.

В страната с 112 000 жители, където са регистрирани 164 случая на коронавирус (един починал), мнението на мнозина относно ваксините е: „Това не ме притеснява“. Пристигащите чужденци, обаче, трябва да са напълно ваксинирани и да си направят PCR тест, когато потеглят към Гранада и когато пристигнат, както и да се подложат на 48-часова карантина докато чакат резултата.

Струва ли си усилието? Абсолютно.

Ако си мислите, че Гренада е отдалечена, то нейните „сестри“ сякаш ги няма на картата. Населението на Кариаку е едва 7000 души. Островът е дълъг 11 км и е широк 3 км.

Има няколко десетки къщи за гости и обикновени хотели, най-добрият от които е Mermaid Hotel с 22 стаи на плажа в Хилсбороу. Заслужава си да платите допълнителни 40 паунда за стая на последния етаж.

Местата, които можете да разгледате там, са селото Уинуард, военната база, в която американците пристигат през 1983 г., за да „потушат“ марксистката революция (местните въоръжени сили се предали мирно), както и няколко стари плантаторски имения. В музея в Хилсбороу можете да научите повече за миналото на Гренада, която придобива независимост от британците през 1974 г.

Фериботът от Кариаку до Пети Мартиник отнема 20 минути. На него наред с туристите пътуват много жители на островите, заети в риболова, а често и монахини в сини и бели робу, които се грижат за болните и се занимават с религиозно образование на младите.

Съвсем близо е и остров Пети Сейнт Винсент, част от Сейнт Винсент и Гренадини, където се твърди, че Опра Уинфри и Бил Гейтс наемат вили.

Хълмистият Пети Мартиник, който има едва 900 жители, има силни културни връзки с Африка от времето на робството. Те могат да бъдат усетени по време на празниците и фестивалите, които се провеждат целогодишно, както и на помпозните сватби.

На Пети Мартиник има къщи за гости, но повечето туристи идват тук за еднодневна екскурзия. След което се връщат към „метрополията“ Кариаку, за да се отдадат на неговия бавен и лежерен ритъм.

 

Източник: pochivka.blitz.bg