Начало ВЕСТИ Как от заспал остров Миконос се превърна в рай за богаташите

Как от заспал остров Миконос се превърна в рай за богаташите

229
Сподели

Идиличният Миконос е един от първите гръцки острови, превърнал се в международна туристическа дестинация. Любимо място на богатите, неговият нощен живот е истинска феерия от светлини, музика и партита.

Това е в силен контраст с дните на обикновена красота и спокойствие, които някога били типични за този егейски остров.

Супербогатите като Аристотел Онасис и Ставрос Няхос започват да пристигат на Миконос през 50-те години на 20-и век на частните си самолети. През 1954 г. кралица Фредерика Хановерска оранизира круиз по гръцките острови за много европейски приноцве и принцеси.

Снимките с прочути актьори като Марлон Брандо, Грейс Кели и Ричард Бъртън, които се радват на лятната си почивка на Миконос, са най-добрата реклама, на която островът може да се надява. През 1961 г. Джаки Кенеди също посещава Миконос.

През 70-те години, когато гейовете откриват Миконос, толкова много кораби пристигали на острова, че не можели да стоят на пристанището. Туристите били превозвани до брега с малки лодки и първото нещо, което виждали, били малките бели къщи. Миконос все още е популярна дестинация сред ЛГБТ общността.

В тези дни по плажовете има много по-малко хора. И разбира се няма плажни барове, ресторанти и шезлонги, както днес. Но от този момент Миконос започва да се превръща в космополитния остров и известната дестинация, каквато я познаваме днес.

Със своята традиционна архитектура, белосани къщи, тесни улички и изобилие от природни красоти, Миконос е любимо място и на най-претенциозните туристи.

Някога Миконос е бил бюджетна дестинация, обяснява гръцки журналист в „Грийк Рипортър“.

„Първия път, когато стъпих на Миконос, беше в края на септември 1977 г. Току-що завършили училище, аз и един приятел си взехме спални чували, комплект дрехи и няколко стотин драхми и след 10 часа на корабче стигнахме до красивия остров.

Взехме автобуса от Хора до плаж Парадайз, където отидохме на къмпинг, като всеки от нас плати по 12 драхми на ден, за да си сложим спалните чували и да използваме оборудването, което по това време беше примитивно.

В ресторанта на къмпинга чиния с пълнени чушки и домати струваше 5 драхми. Трябва да отбележа, че през 1977 г. един долар струваше 37 драхми.

Когато отидохме да купонясваме в Хора, бирата струваше 50 драхми, а напитките бяха изумителните – за нас, 100 драхми. И все пак си прекарахме страхотно, защото на 17 е лесно да си прекараш страхотно на гръцките острови през лятото.

 

Когато още един приятел дойде, някак събрахме цели 110 драхми и се отпуснахме в стая с три легла в хора“, разказва той.

 

Източник:  pochivka.blitz.bg