Начало ЗА ДОМА Ето какво РЕАЛНО се случи с прането, откакто слагам оцет в пералнята:

Ето какво РЕАЛНО се случи с прането, откакто слагам оцет в пералнята:

168
Сподели

Сигурно вече сте попадали на този съвет в мрежата – да добавите малко оцет при прането в пералня. Звучи необичайно, но много домакини твърдят, че действа.

Затова решихме да направим малко проучване и да видим какво действително се случва с прането, ако започнем да слагаме оцет в пералнята.

Ето какви са ползите при оцет за пране:

Ще запазите цветовете по-дълго

Оцетът перфектно разтваря плаката от сапуна и по този начин ще запази цветовете по-дълго. Можете да го добавите към следващото пране и ще видите резултата. Не е нужно да изхвърляте дрехите, само защото са избелели – това е поправимо.

Омекотява

Да, оцетът има и това свойство. Той омекотява много по-добре от повечето препарати. Особено се отнася за спалното бельо и кърпите, тъй като те загрубяват след продължителна употреба.

Антистатичен ефект

Никоя дама не обича да се наелектризира, когато се приготвя да излезе или има повод за празник. Оцетът има и антистатичен ефект и по този начин дрехите ви няма да се наелектризират, а вие ще можете спокойно да се приготвите за деня.

Ще върне белотата

Пожълтелите дрехи могат да върнат предишната си белота. За да направите това, просто го добавете към следващото пране и ще видите веднага резултата. Неговата киселина е достатъчна, за да унищожи упоритата мръсотия.

Премахване на петна

Всяко едно упорито петно може да бъде премахнато с оцет. Забравете за скъпите препарати за петна, защото оцетът ще се справи. Можете да добавите сода за още по-голям ефект.

Отстраняване на миризми

Всеки рано или късно се е изправял пред неприятните миризми. За целта можете да добавите оцет при следващото плакнене, за да премахнете миризмата. Оцетът ще се справи чудесно със застоялостта, опушеното или пък просто миризмата на „втора употреба“.

Предпазва от оцветяване

С него можете да перете заедно бели панталони и червена тениска. Просто накиснете двете неща поотделно и след това ги пуснете да се перат. Това ще фиксира цветовете и те няма да се смесят.

Срещу котлен камък

С оцета ще можете да предпазите пералнята машина от котлен камък. Той ще предпази машината от мухъл и други отлагания. В зависимост от това какво целите, то дозировката може да е между 100 и 200 мл. Ако ще го използвате като прах за пране и ще перете с него – 100 мл в отделението за праха са повече от достатъчни.

Ако ще премахвате петна и ще чистите пералнята – 200 мл директно в барабана. Единствено не използвайте оцета за чистене на коприна, тъй като ще я повредите. Същото се отнася и за дантелата.

 

Източник: i-woman.bg