Начало ЗДРАВЕ Защо губим магнезий и как да си го добавим

Защо губим магнезий и как да си го добавим

96
Сподели

“Той понижава количеството на “лошия” холестерол и триглицеридите, като подобрява нивото на “добрия” холестерол”. Това твърди знаковият кардиолог от САЩ – д-р Уилям Дейвис.

Не трябва да пренебрегвате факта, че статините са най-популярните лекарства, използвани за понижаване на холестерола в кръвта. Назначават ги на повечето сърдечно болни за профилактика на инфаркти, инсулти и други усложнения на атеросклерозата. Дали наистина магнезият е толкова ефективен колкото статините?

Такива изследвания за сравнение не са се провеждали. Но няма съмнение, че магнезият наистина понижава холестерола и е изключително полезен за кръвоносните съдове.

Освен това, става ясно, че при недостиг на магнезий статините по-трудно понижават холестерола. Тази добавка съществено увеличава ефективността от въпросните лекарства.

И ако приемате статини, а холестеролът не се понижава дори и при увеличаване на дозите (както често се случва), е необходимо да проверите съдържанието на магнезий в организма си.

Учените ненапразно сравняват механизма на действие на магнезия с този на статините. Защо? Обяснява руският професор Анатолий Скалний, д.м.н.

“Това е свързано с факта, че магнезият, както и статините, действат на един и същи фермент, пояснява специалистът. – Той играе ключова роля в синтеза на холестерола в черния дроб.

И магнезият, и статините потискат функцията на този фермент и по този начин понижават изработката на холестерола. Но ефектите на магнезия не се ограничават само с това. Той влияе на ефективността на повече от 300 фермента в нашия организъм и така играе голяма роля в регулирането на енергообмена, метаболизма на мазнините и въглехидратите.

 

Именно магнезият защитава от развитие на захарен диабет, бъбречно-каменна болест и депресия. Действието на магнезия върху нервната система е комплексно, като освен всичко друго, той оказва успокояващо действие. Това понижава нивото на стреса, което е много важно за хората със сърдечносъдови заболявания.

Например, това действие на магнезия помага за понижаване на кръвното налягане при хипертониците. Но, което е много важно, допълнително магнезият действа непосредствено и на самите съдове.

Хипертонията е рисков фактор за развитие на атеросклероза, като в този аспект магнезият оказва двоен ефект. Първо, той потиска синтеза на холестерола и второ, пречи за отлагането на калций по стените на съдовете. Така защитава и от калциноза – най-опасната форма на атеросклероза.

Върху атеросклеротичните плаки с калций най-лесно се образуват тромби, предизвикващи инфаркти и инсулти”.

“С една дума, магнезият се отнася към най-важните елементи за нормалната дейност и здравето на нашия организъм – продължава проф. Скалний. – Неговият недостиг може да провокира болестите, за които говорихме досега.

Дефицитът на магнезий може да е свързан не само с храненето, но и с нарушаването на неговото усвояване при болести на стомашно-чревния тракт, повишен разход на този елемент при хроничен стрес, захарен диабет и работа на вредни производства”.

Организмът може да изгуби магнезий и заради приема на диуретици. Съществуват три основни начина за получаване на достатъчно количество магнезий.

• Първият е правилно хранене с употреба на голямо количество продукти, богати на магнезий. Към тях се отнасят хляба и другите тестени продукти, произведени от пълнозърнесто брашно или с булгур. Защото най-много магнезий се съдържа именно в обвивката на зърната, която се губи при смилане и рафиниране на брашното. Много магнезий се съдържа в различни семки, каши, бобови продукти, листни зеленчуци и някои плодове.

Най-много магнезий ще получите от пшеничен булгур (трици), тиквени семки, слънчоглед, леща, пшенични кълнове, соя, ядки, неочистен ориз, пълнозърнест хляб, елда, морска риба, кайсии, стафиди, стриди, банани, говеждо месо.

• Вторият – създаване на продукти, обогатени с този елемент, например някои големи институти разработват рецепти за колбасни изделия, франзели, хлебчета и други хранителни продукти, обогатени с магнезий, цинк и редица други елементи.

• Третият метод е отстраняване дефицита на магнезий – прием на препарати с този елемент. Често това са витаминно-минерални комплекси или препарати с магнезий, в комплект с калий. Тези два елемента действат много ефективно заедно. Често на сърдечноболните предписват  лекарства, които вече съдържат като добавка и магнезий.

 

Източник: zdrave.to