Начало ЗДРАВЕ Обрат с ползата от честата консумация на риба

Обрат с ползата от честата консумация на риба

77
Сподели

Повечето лекари съветват хората да консумират не по-малко от две порции на седмица, една от които непременно мазна риба. Но възниква въпросът дали е вредно да се консумира повече от препоръчваното количество.

Английският д-р Норманд Хард предупреждава: “Ние виждаме потенциал в негативните ефекти при действително високо ниво на употреба на омега 3 мастни киселини”.

Според неговото изследване, прекаляването с много мазна риба може да предизвика проблеми с имунитета. Било установено, че прекомерното въздействие на омега 3 променя имунната функция, което може да доведе до негативна реакция към вирусна или бактериална инфекция.

В изследователската статия, публикувана в реномиран здравен журнал, са описани подробно резултатите от това изследване. „Дисфункционалният имунен отговор на прекаляването с омега 3 мастни киселини може да повлияе на способността на организма да се бори с микробни патогени, като бактериите например”, се казва в статията. 

Нашата основна грижа сега са хората, които се тъпчат с добавки. Те могат да се увлекат и да приемат високи дози от добавката с омега 3, да употребяват по 4-5 продукта на ден, обогатени с омега 3. А това може да доведе до прекалено голямо количество от тях в организма”, казва д-р Норман.

Неговото изследване е основано на предишни открития, направени от Дженифър Фентън. Нейното изследване показало, че храненето на лабораторни плъхове с големи количества диетични мастни киселини омега3 води до повишен риск от колит и нарушение на имунитета. Експертите в тази област предупреждават: „Мазната риба може да съдържа ниски нива на замърсяващи вещества, които обаче постепенно се натрупват в организма. По тази причина, съществуват максимални препоръки по количеството порции, които някои групи хора е нужно да консумират за една седмица”.

 

Източник: zdrave.to