Начало ЗДРАВЕ Каква е разликата между хранителните добавки и лекарствата

Каква е разликата между хранителните добавки и лекарствата

86
Сподели

Предлагаме ви да обсъдим темата: “Лекарства и хранителни добавки – има ли разлика?”. Обърнахме внимание на този въпрос, защото случаите на агресивно налагане на хранителни добавки вместо лекарства, предписани от лекаря, зачестиха.

Хранителните добавки не са синоним на думите “шарлатанство” или “панацея”. В тези крайности обикновено изпадат хора, чиято професия не е свързана с медицината или фармацевтичните продукти.

Има висококачествени хранителни добавки, но не трябва да забравяме, че това са само средства за обогатяване на храната ни с полезни вещества. Хранителните добавки не допринасят за лечението, а да се компенсира липсата на хранителни вещества и т.н.

Да изясним: по-добри ли са медикаментите?

Този въпрос звучи неправилно. Всеки от тези препарати е необходим според целта си. Добавките – за подобряване на храненето, лекарствата – за коригиране на симптомите или за подпомагане на излекуването на болестта.

Дори ако съставът на лекарството и хранителната добавка са еднакви, първото средство е предназначено за лечение, а другото – за подобряване качеството на храненето.

Всичко започва с регистрирането на тези средства и пускането им на пазара. Ако регистрирате лекарство – това е дълъг и труден път, с клинични изпитвания за ефективността и безопасността на лекарството. При хранителните добавки е съвсем различно – много по-лесно и бързо е да попаднат на пазара.

В този случай хранителните добавки ще се оценяват само като хранителен продукт – безопасно е да се консумира.

Неслучайно, както може би сте забелязали, лекарствата се отпускат само в аптечните вериги, а хранителните добавки могат да бъдат закупени в супермаркетите, от рафтовете с останалите продуктите.

Има цели линии от хранителни добавки, които съдържат същите компоненти като лекарствата. Точно тях недобросъвестни търговци предлагат най-често като по-изгодна алтернатива на предписан медикамент. Нека да поговорим за тези средства.

Не трябва да забравяме, че дори в случаите на аналогичен състав концентрацията на активни компоненти може да е различна. При липса на държавен контрол върху количеството активни вещества, декларирани в хранителни добавки, остава само да се разчита на почтеността на производителя. Същото може да се каже и за страната на произход и качеството на суровините, за технологията на производството им.

Също така поради факта, че при навлизането на пазара ефективността на хранителните добавки не е изследвана, обикновено няма потвърдена информация по този въпрос.

Например в аптечни вериги често предлагат замяна на лекарство за цистит на базата на растителни екстракти с хранителни добавки с подобен състав. Затова е толкова важно да разполагате с предварителна информация.

Не забравяйте, че лекарствата служат за една цел, а хранителните добавки – за съвсем друга. И бъдете здрави!

 

Източник: zdrave.to