Начало ВКУСНО Домашен ябълков оцет с мед – еликсир на дълголетието, враг на килограмите:

Домашен ябълков оцет с мед – еликсир на дълголетието, враг на килограмите:

79
Сподели

Ябълковият оцет от векове е сочен като истински еликсир на дълголетието и здравето. Сигурно и вие сте чували за едва ли не чудодейните му свойства от баби, лели и от статиите в Интернет.

Днес ще ви дадем перфектната рецепта за Домашен ябълков оцет – с нея може да използвате остатъците от ябълковата реколта и да си осигурите доза здраве и дълголетие. А редовната консумация на ябълков оцет води и до неусетна загуба на килограми:

Домашен ябълков оцет

Продукти:

ябълки – 1,5 – 2 кг

захар – 50 g

мед – 1-2 супени лъжици

вода – за покриване на плодовете

Приготвяне:

Напълнете трилитров буркан на 3/4 с измити и нарязани ябълки.

Смесете захар и мед в купа с вода, добавете в буркана. Налейте преварена охладена вода, така че да покрие плодовете, и покрийте гърлото на буркана с марля или тюл, затегнете с ластик.

ябълки за оцет

Ще се получи оцетна гъба – разбърквайте 1-2 пъти на ден с дървена лъжица в продължение на 7 дни. След това оставете без разбъркване и отцедете след 6 седмици.

Съхранявайте оцетната гъба в хладилника и можете да я използвате следващия път, когато правите домашен оцет, като я добавите към горните съставки.

оцетна гъба

Когато се добави оцетната гъба, оцетът ще бъде готов много по -бързо. Течността ще бъде мътна, но ще се избистри с времето.

След 10 дни се образува утайка, след това течността трябва да се прецеди и домашно приготвеният ябълков оцет е готов.

ябълков оцет мътен

Ако оставите домашен ябълков оцет за една година, ще стане бистър, но кой може да чака толкова дълго? Домашният ябълков оцет се използва в готвенето, в лечебни рецепти, за понижаване на кръвното налягане и за отслабване.

 

Източник: За жената