Начало ВЕСТИ Странностите на Финландия, които правят страната кошмарна за живот

Странностите на Финландия, които правят страната кошмарна за живот

253
Сподели

Финландия е прекрасна страна с хиляда езера и победен социализъм, която освен това редовно се качва на върха на класациите на най-щастливите държави. Защо не обаче не е мечтаната дестинация?

Въпреки всички предимства, потокът от желаещи наистина да се преместят там – поне от страните от бившия Съветски съюз – не е много голям.

Има няколко причини за това:

1. Сложен език

16 падежа, 8 дълги и същия брой къси гласни фонеми, възходящи и низходящи дифтонги, дълги думи от 20 или повече букви – всичко това са реалностите на финландския език. Местните фрази са написани и звучат доста необичайно за славянското ухо, така че нашите сънародници не са склонни да владеят финландски.

Въпреки че в ежедневието няма къде без него – комуникацията с официални структури се осъществява или на финландски, или на шведски език. Вярно е, че някои сайтове на местни организации също имат английски версии.

2. Високи цени

Цените на много стоки и услуги във Финландия са значително по-високи, отколкото в други големи градове в Европа. Например в Рим минералната вода и виното са 2-3 пъти по-евтини, пътуването с градски транспорт е 2 пъти по-евтино, наемът и покупката на апартаменти са 15-20% по-евтини.

И това е Рим, далеч от най-евтиния град в Европа! Храната и алкохолът във Финландия също струват доста пари, така че преди празниците уютните финландци масово пазаруват в съседна Естония.

Заплатите във Финландия са високи, средно 2800 евро на месец, а данъкът върху дохода е прогресивен – от 6 до 31%.

3. Забраните са навсякъде

Ограничения във Финландия на всяка крачка. Забранено е да се вдига шум след 22:00 часа (дори да се изплаква силно водата в тоалетната), да се оставят колички на входа и особено е престъпно да се сортира боклука неправилно. В природните паркове можете да се разхождате само по специално поставени пътеки; палатките са разрешени само на специално определени места. Велосипедите не могат да се транспортират в автобуса, нито можете да ходите вечер без рефлектор.

Фойерверки са разрешени само в навечерието на Нова година – сватба или рожден ден не се считат за подходящ повод. Кучето трябва да се почиства и води само на каишка. За нарушение на всичко по-горе, както и много, много други – глоби от 70 EUR .

4. Местен манталитет

Съотечественици, които са се преместили във Финландия, понякога се оплакват, че финландците са нация от интроверти, които не разбират широката балканска душа. Спонтанни събирания в кафене след работа тук не се приемат – всеки има свой бизнес. Щедрите пиршества, където се хранят пълноценно и алкохолните потоци като река, също не се уважават високо.

Искрени разговори – още повече. Дали защото езикът е твърде сложен?

Както всички скандинавци, финландците не обичат да се открояват – и не харесват тези, които се открояват.

Това се отнася за облеклото, амбицията и способността да печелите пари. Затова феновете на ярки тоалети, тези, които виждат кариерата като основна цел на живота, или тези, които обичат да се похвалят със столицата си във Финландия, ще се чувстват неудобно.

Те също няма да чакат тук късно и с чисто сърце ще се оплакват от вас, ако нарушавате обществения ред (особено ако не сортирате боклука). Да, и вие също трябва да сте подготвени, че бизнес партньорите периодично се канят тук в сауната, която е обичайно да посещавате гол.

5. Опашки

Не че финландците имат страст към опашките, но по някаква причина те ги формират през цялото време. Първо, те обичат да пестят пари, така че определено отиват там, където е по-евтино – а желаещите вече са две дузини. Второ, те поддържат строга социална дистанция, така че дори малка линия изглежда огромна. Трето, служителите на финландските институции обикновено не бързат, така че хората стоят дълго в един прозорец.

6. Работно време на заведения

Преди това това беше много по -лошо, но сега, с разцвета на туризма, някои заведения работят по -дълго. Като цяло не трябва да се изненадвате, че магазините с дрехи или мебели във Финландия, дори в столицата, могат да работят до 18:00 през делничните дни и до 16:00 през уикендите. Всичко заради похвалното желание на финландците да прекарват повече време у дома, а не на работа.

7. Необичайна кухня

Ястия от ароматно еленско месо с конфитюр от боровинки, риба във всички възможни и невъзможни форми (включително рибена чорба с мляко, рибен пай със свинска мас и предястие, наречено „сьомга от гроба“), хляб със сирене, който трябва да се постави във фурната. И също така страшно популярни сладкиши от женско биле, които имат вкус на сироп за кашлица, и кървавица, която е плашеща в един вид – всичко това финландците ядат с удоволствие, сервирани в ресторанти и на семейни празници. Така че ще трябва да свикнете с такава гастрономия.

 

Източник:  pochivka.blitz.bg