Начало ВЕСТИ Ако отидете във Виетнам и видите тези неща, не се шашкайте!

Ако отидете във Виетнам и видите тези неща, не се шашкайте!

163
Сподели

Виетнам е считана за една от най-щастливите държави в света и посетителите могат да открият повод да се усмихнат на всеки ъгъл. В който и град на Виетнам да се разходите, ще откриете безброй любопитни факти, каквито не сте очаквали.

От мотори, които могат да превозват буквално всичко до ненормалния трафик без правила или шокиращо шумния вик на някой селянин. Вижте 8 неща, уникални за Виетнам, които могат да ви докарат истински културен шок.

Пижамена мода

Виетнамките в селските райони обичат да носят пижама по всяко време на деня, навсякъде, дори на работа. Пижамената мода има различни стилове – от флорален винтидж до цветен принт, с къси или дълги панталони.

Пижамите са предпочитани заради практичната си и удобна форма. Може да изглежда нелепо, но ако опитате, може да се влюбите в удобството, което носят. За да си купите комплект виетнамска пижама, трябва да отидете до първия местен пазар, който ви се изпречи на пътя, съобщава inspitrip.com.

Вино от змии

Змийското вино обикновено се продава около туристическите атракции или можете да си купите автентичния му вариант във всеки селски район. То се прави като се разпорва опашката на змията и кръвта се оставя да изтече в бутилка с оризово вино. Тялото на змията се държи вътре в бутилката като понякога се добавят скорпиони и билки. Любопитен факт е, че виетнамските мъже пият змийско вино за увеличаване на мъжествеността.

Групово пушене

„Туок лао“ е тежък сорт тютюн, който се слага в голяма бамбукова лула, която хората си подават един на друг след ядене. Бамбуковата лула се нарича “điếu cày”, което буквално означава „фермерска лула“. Виетнамските фермери в северната част на страната обикновено пушат „туок лао“ за по-добро храносмилане.

Може да посетите провинция Хоа Бинх, където този тютюн се пуши много. Тук жените от малцинството муонг се събират на пазарите и споделят лула с „туок лао“. Внимавайте, ако пробвате този вид тютюн. Той може да довете до навлизането на голямо количество никотин в кръвта и да ви накара да повърнете.

Нинджи на пътя

Един от интересните факти за Виетнам е, че жените считат бялата кожа за най-красива. Те винаги се опитват да се крият от слънцето, когато излизат навън. Затова покриват цялата си кожа с шапки, маски за лице и очила, което ги прави да изглеждат като нинджи навън.

„Нинджите“ са известни и със своите „идеални“ шофьорски умения. Най-често тези мили нинджи правят някои смешни грешки на пътя, като да пуснат ляв мигач, когато ще завиват на дясно.

Хора, наети да плачат на погребения

В Северен Виетнам има професионалисти, които са наемани да плачат на погребения, в случай, че роднините не могат. Професионалистът говори за добродетелите и приноса на починалия докато плаче.

Скръбта в думите му докосва сърцата на роднините и гостите, натъжава ги и ги кара да плачат. Затова един стандартен професионалист трябва да има силен глас и да може да плаче на погребението, но добрият ще разреве другите.

Танци на погребение

Много чужденци са шокирани, когато научат друг любопитен факт. На юг наемат хора да свирят ритмична музика, а понякога и да танцуват, на погребения, тъй като не искат присъстващите да са разстроени. Погребенията обикновено са грандиозни, особено когато умират възрастни хора. Колкото по-голямо е погребението, толкова повече любов искат да покажат роднините.

В централната част на страната има стар обичай, наречен „павиране на пътя“. Потомците на починалия лягат на улицата, правейки линия от дома до мястото, където покойникът ще бъде откаран. Ковчегът се носи над линията. Така хората показват уважението си към мъртвите.

Лодки с формата на кокос

Виетнамците имат лодки, които приличат на разрязан наполовина кокос. Има само едно гребло, което се мести от едната страна на другата и така лодката се движи. Много е трудно да се управлява. Ако не го правите правилно, ще се въртите в кръг.

Тези лодки се използват най-вече в провинциите на делтата на Меконг и рибарските селища близо до морето. Можете да ги видите и в Хойан.

Нещо, което дори много виетнамци не знаят, е че за направата на лодката се използват кравешки изпражнения. Може да звучи отвратително, но така лодката не потъва. Майсторите увиват бамбук във формата на половин кокос, след което я покриват с кравешка тор, оставят я да съхне и накрая я намазват с мас от видра.

Сватбени снимки преди сватбата

Във Виетнам младоженците се снимат с роклите и костюмите преди деня на сватбата. Те плащат много пари за това и обикновено ходят далеч от градовете сред красива природа. Снимките се излагат на сватбения ден като доказателство за любовта им.

 

Бонус: Нечовешко каране на мотор

Моторите са най-популярното средство за транспорт във Виетнам, затова и хората са овладели изкуството да ги управляват изключително добре. Едно от странните неща, които можете да видите във Виетнам, е изумителната способност на водачите да превозват и балансират почти всичко на малкия си мотор.

 

 

Източник:  pochivka.blitz.bg